Previše si razbijate glavu neprestanim razmišljanjem o svojim problemima, a ne uspijevate pronaći rješenje? To je čest slučaj. Svaki izazov ili teška situacija može potaknuti pretjerano razmišljanje koje čovjeka ne uspijeva izbaviti iz poteškoće, nego ga paralizira.

I dok se svakodnevni slučajevi tog problema, kojeg neki u Hrvatskoj već zovu “overthinkanje”, ipak uglavnom rješavaju sami od sebe, druge slučajeve pretjeranog razmišljanja može biti teže prevladati i mogu biti znak dubljih problema, poput problema s anksioznošću ili depresijom – ili može dovesti do tih problema ako se ne riješi na odgovarajući način.

Iako neće sve strategije funkcionirati za svaku osobu, Aleteia donosi četiri stvari koje možete učiniti koje vam mogu pomoći da prekinete začarani krug pretjeranog razmišljanja o svojim problemima.

Odmaknuti se od sebe

Umjesto da u glavi stalno vrtite jedan te isti problem, pokušajte se usredotočiti na nešto izvan sebe. Na primjer, prošećite mjestom gdje živite i pozdravite susjede. Obavite neko čišćenje ili popravak koje ste dugo odgađali. Posjetite knjižnicu i pretražite odjek koji inače ignorirate. Kad bi se suočio s nepremostivim problemima, jednom svećeniku pomagalo je gledati dokumentarce o prirodi.

Nakon zdravog odmora od svojega problema (i malenog odmaka od sama sebe), možda ćete pronaći rješavanje promatraju svoju situaciju iz novoga kuta.

Konkretizirati rješenja

Nemojte pustiti mašti da vaš problem učiniti težim, nego zapišite konkretne poteškoće s kojima se suočavate ili situaciju koja vas brine, a zatim neka od mogućih rješenja. Pokušajte ta rješenja primijeniti na svoju situaciju i vizualizirajte pozitivne ishode, usredotočujući se na njih. Nakon što svoje misli stavite na papir, nadamo se da više nećete osjećati potrebu za njihovim besplodnim ponavljanjem…

Usredotočiti se na ono dobro

Strah je emocija koja najviše potiče na pretjerano razmišljanje. Umjesto da brinete, zašto ne biste odvojili malo vremena da prepoznate što je pozitivno u vašem životu, zatim proslavili i zahvalili za ono što vam je dano?

Svi imamo stvari na kojima možemo biti zahvalni. Helen Keller izgubila je vid i sluh kada je imala 19 mjeseci, ali nije bila usredotočena na stvari koje su joj oduzete, već na darove koje je dobila. “Toliko toga mi je dano da nemam vremena razmišljati o onome što mi je uskraćeno”, rekla je jednom.

Kad sagledamo stvari iz perspektive zahvalnosti za ono što imamo, lakše nam je suočiti se s trenutačnim okolnostima uz dozu smirenosti i sa sigurnošću da će stvari funkcionirati za naše krajnje dobro.

Osvijestiti da nismo sami

Kad se suočite s krizom ili poteškoćom, uvijek potražite pomoć. To često može biti teško jer se možemo bojati podijeliti svoje probleme i brige. Ako ste zabrinuti oko povjeravanja svojim prijateljima ili voljenima ili se osjećate izolirano, postoje bezbrojne telefonske linije koje možete nazvati za pomoć. Ovo je osobito važno kada ne možete izaći iz začaranog kruga pretjeranog razmišljanja ili kada ustanovite da vaše mentalno stanje izmiče kontroli.

U manje dramatičnim okolnostima, obratite pažnju na prijatelje, članove obitelji, susjede, članove vaše crkvene zajednice itd. s kojima se osjećate ugodno razgovarati. Vrlo često problemi s kojima se suočavamo imaju jednostavna rješenja koja nismo uzeli u obzir.

Što je najvažnije, možemo se obratiti Bogu za pomoć. Stari i Novi zavjet puni su priča o ljudima s naizgled ogromnim problemima koji su spašeni svojom vjerom u Boga. Biblija je prepuna riječi mudrosti i utjehe pomoću kojih možemo shvatiti kako Bog ima plan za nas. Benedikt XVI. nas uči: “Riječ Božja svakoga od nas uvlači u razgovor s Gospodinom.” Dakle, ne samo da učimo iz biblijskih priča o vjeri, nego čitajući Sveto Pismo otkrivamo kako se Bog obraća upravo nama.

Psalam 23 posebno nas uvjerava da je Bog dobri pastir koji nas vodi na “pašnjake zelene”. “Doista,” Psalam nas podsjeća, “dobrota i milosrđe pratit će me sve dane života moga; Prebivat ću u Domu Jahvinu beskrajne dane.”