Federalni sudac savezne države New York jučer je oborio propis o zaštiti savjesti za djelatnike iz područja zdravstvene skrbi.

Propis, koji je na snagu trebao stupiti 22. studenog, u svibnju je ove godine donijelo Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HHS). Njime se htjelo liječnicima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima omogućiti izuzeće kada su posrijedi postupci poput pobačaja i sterilizacije koji krše njihova osobna i vjerska uvjerenja.

Sve organizacije iz područja zdravstvene skrbi koje se financiraju državnim novcem prema navedenom su propisu trebale prihvatiti popis od 25 odredbi kojima se zdravstveni djelatnici štite od prisiljavanja na postupke koji su protivni njihovoj savjesti.

U svojoj je presudi sudac Paul Engelmayer napisao kako iako odredbe propisa “priznaju i štite nedvojbeno važna prava”, one nisu u skladu s američkim Ustavom kao ni sa Zakonom o upravnom postupku.

Komentiravši odluku suda, viša savjetnica First Liberty Instituta, Stephanie Taub, rekla je kako ona “ostavlja zdravstvene djelatnike diljem Amerike ranjivima na prisiljavanje na obavljanje, omogućivanje ili upućivanje na postupke koji idu protiv njihove savjesti”.

S druge strane, Planned Parenthood je pohvalio suca Engelmayera, rekavši kako je HHS-ov propis davao zdravstvenim djelatnicima “dozvolu za diskriminaciju” te da bi “svi pacijenti trebali imati pristup skrbi koja im je potrebna bez osuđivanja ili diskriminacije”.

Iako američki Ustav, kao i brojni federalni zakoni, pruža snažnu zaštitu prava na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika, ti se zakoni krše, a liječnike i medicinske sestre prisiljava na sudjelovanje u pobačaju. Stoga je cilj ovih propisa bio jasno naznačiti koja su pravna sredstva dopuštena žrtvama diskriminacije te koje su kazne za kršenje prava na priziv savjesti.

Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi najavilo je da će se žaliti na odluku suda, no, bez obzira na to, propis neće stupiti na snagu 22. studenoga kako je to bilo planirano.

Ivo Džeba | Bitno.net