“Problemi afričkog kontinenta su posljedice pogrešnih izbora i to izbora loših političara”, izjavio je predsjednik afričkog Caritasa nadbiskup Gilbert Justice Yaw Anokye.

Nadbiskup grada Kumasija u državi Gani ovo je izrekao na skupštini Biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara održanoj nedavno u Ugandi.

“Izabrali smo korumpirane vođe prema njihovoj plemenskoj pripadnosti. Izabrali smo vođe koji nisu pomogli afričkim državama od njihove neovisnosti. Imali smo neke dobre vođe koji su bili svrgnuti vojnim udarima, koje su podržavale države koje su u tome imale svoje interese”, rekao je predsjednik Caritasa, naglašavajući kako neke države u Aziji, poput Singapura ili Malezije, pokazuju kako postkolonijalne države mogu uspjeti ako imaju dobro političko vodstvo.

“Afrika se također može probuditi. Dugo smo spavali i vrijeme je da se probudimo. To možemo napraviti birajući dobre vođe za naše demokracije. Vođe s dobrim programima i to ne samo za njihova plemena ili džepove njihovih obitelji. Ta su vremena u Africi prošla i nikada se više ne trebaju vratiti”, poručio je nadbiskup.

Progovorio je i o aktivnostima afričkog Caritasa te velikim iseljavanjima iz Afrike izazvanim političkim događanjima i prirodnim katastrofama.

“Ratovi u Južnom Sudanu i Eritreji. Vjersko nasilje i terorizam u Somaliji i Nigeriji i Mauritaniji, nestabilnosti u Obali Bjelokosti i Burkini Faso. Tome dodajmo prirodne katastrofe. Ali, postoje i katastrofe koje je izazvao čovjek pretjeranim iskapanjima… Caritas dolazi kada je situacija već alarmantna, ali ako možemo nešto spriječiti od svega toga, to je najbolja opcija. Zdravstvena skrb ima tri dimenzije: prevenciju, liječenje i rehabilitaciju. Isto vrijedi i za Caritas. Recimo, puno radimo na rehabilitaciji i pomoći izbjeglicama da započnu novi život”, zaključio je nadbiskup.

Bitno.net