Biskup Giorgio Marengo, 47-godišnji Talijan koji služi kao biskup misionar u Mongoliji, 27. kolovoza i službeno će postati najmlađim kardinalom na svijetu.

Osim zbog svoje mladosti i djelovanja u dalekoj zemlji u kojoj nema ni 1500 katoličkih vjernika, biskup Marengo zanimljiv je i po tome što je već više 20 godina egzorcist, piše Aleteia.

Štoviše, Marengo je bio jednim od predavača na 16. tečaju egzorcizma i molitve za oslobođenje, koji je prethodno i sam pohodio kao student, a svake se godine održava na rimskom sveučilištu Papinski Athenaeum Regina Apostolorum.

Marengo je održao predavanje o ulozi biskupa u službi egzorcizma, neovisno o tome održava li se egzorcizam na Zapadu ili u misijskim zemljama.

Na temelju apostolskog nasljedstva, biskup je prvi egzorcist u svojoj biskupiji, koji i drugim svećenicima omogućuje provedbu egzorcizma, istaknuo je Marengo u predavanju, podsjetivši na Isusove riječi: “A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe” (Marko 16:17).

“Egzorcizam i unutarnje zacjelivanje središnji su dio misije Crkve”, rekao je Marengo, prisjetivši se kako mu u Mongoliji prilaze mnogi nekršćani, moleći ga za izbavljenje od đavoljeg utjecaja. To pokazuje, smatra budući kardinal, da je borba s đavlom “potrebna na svim razinama”.

Crkva djeluje u svijetu koji je pluralan po pitanju vjerskih uvjerenja, i zato u obzir mora uzeti međureligijski kontekst u društvima koja primaju Radosnu vijest. Mongolski glavni grad Ulan Bator dom je otprilike 10 000 šamana, zbog čega egzorcizam ima “istinski misionarsku dimenziju”, istaknuo je Marengo.

U sklopu evangelizacije Mongolije, gdje je vjera predaka snažno povezana s okultnim, đavolje djelovanje usmjereno je protiv preobraćenja, ističe budući kardinal. Mnogi Mongoli u pripremi za krštenje počnu patiti od djelovanja zloduha zbog čega napuštaju vjeru, dodaje.

“U ovakvim kontekstima prve evangelizacije, neprijatelj staje između kako bi spriječio ljude u pristajanju uz Krista”, naglasio je Marengo. Prema logici tradicionalnog mongolskog šamanizma, život Isusa Krista primjer je neuspjeha i loše sreće, ističe, te se mnogi preobraćenici pitaju je li njihova odluka o postajanju kršćanima bila pogreškom.

U prirodnim religijama, božanstvo djeluje sukladno dinamici nagrade i kazne, što pobožnost svodi na magiju, objašnjava Marengo. No originalnost kršćanske vjere upravo je u tome što iz Krista izvire novi život, u svijetu koji sadrži misterij grijeha i zla, dodaje.

Osim u misijskim zemljama, potreba za osvješćivanjem moći zloduha prisutna je i na Zapadu. “Čini se da smo na Zapadu đavla stavili u zagradu”, smatra Marengo. “Iako mu se postojanje poriče, njegovo užasno djelovanje se osjeća”.

Budući kardinal, koji pripada misionarskoj zajednici Consolata, o službi koja ga očekuje ustanovio je: “Za mene, življenje novoga poziva znači kontinuitet na putu malenosti, poniznosti i dijaloga”, piše Aleteia.