Katoličkom kapelanu bit će dopušten povratak na funkciju na Sveučilištu u Nottinghamu, izvještava Crux, nakon povlačenja odluke o blokiranju njegova imenovanja na temelju stajališta koja je o pobačaju iznio na Twitteru.

Oca Davida Palmera imenovao je nottinghamski biskup Patrick McKinney, ali sveučilište ga je odbilo zbog objava na društvenim mrežama u kojima je, između ostaloga, optužio predsjednika SAD-a Joea Bidena za promicanje “pokolja nerođene djece”.

“Sveučilište bi trebalo biti mjesto snažne razmjene pogleda i rasprave o idejama, a mi nemamo problema s izražavanjem vjere snažnom retorikom – štoviše, od svakog kapelana očekivali bismo da mu je vjera primarna”, objavio je glasnogovornik sveučilišta.

“Iz tog razloga nismo zabrinuti u vezi s pogledima oca Davida, kao niti načelima katoličke vjere koju istinski poštujemo, nego zbog načina na koji su ti pogledi izneseni u kontekstu naše raznolike zajednice koju čine ljudi s mnogo različitih vjeroispovijesti”, dodaje se.

Ipak, oca Palmera je, osim biskupije, podržala i organizacija koja se zalaže za slobodu govora Free Speech Union, što je dokaz da “kultura otkazivanja” ipak nije u potpunosti zavladala zapadnim svijetom i da se slobodu riječi i vjeroispovijesti još uvijek može obraniti, čak i kada je se propituje te izloži napadima i kritikama.

U priopćenju objavljenom 25. rujna, sveučilište je objavilo kako će ipak prihvatiti imenovanje Palmera za katoličkog kapelana.

“Vrlo sam zadovoljan što je sveučilište prihvatilo moj prijedlog o imenovanju oca Davida Palmera kao katoličkog kapelana, kako bi u suradnji s drugim sveučilišnim kapelanima pružio pomoć studentima i osoblju”, zaključio je nottinghamski biskup McKinney.