Na listi sto najutjecajnijih ljudi svih vremena u svom posebnom izdanju za 2012. godinu utjecajni američki magazin “Time” izdvojio je čak sedam katoličkih svetaca. Ta je brojka dokaz kako je povijest čovječanstva značajno obilježena kršćanskim vrijednostima i svjetonazorom, a spremnost magazina “Time” da neke od tih osoba uvrsti na svoju listu pokazuje da se tako vrijedan doprinos ne može samo tako zaboraviti.

Time

Lista broji točno sto imena iz područja istraživača i vizionara, lidera, sportaša, a u dijelu “Svjetionici duha” našlo se mjesta za 16 osoba koje su odbacile strast politike i primamljivost bogatstva te su odlučili slijediti tihi put na koji ih je pozivala duša. Među njima je čak sedam ličnosti vezanih uz katoličku vjeru: AbrahamIsus Kristsv. Petarsv. Franjo Asiškibl. Majka Terezijasv. Augustin bl. Ivan Pavao II. 

“Kršćani vjeruju da je Isus Krist Bogočovjek – čovjek koji je propovijedao o ljubavi, poniznosti i milosrđu, dok njegova čuda pokazuju njegovu božansku narav”, piše magazin “Time” ističući kako se tijekom povijesti vijest o Isusovoj smrti i uskrsnuću proširila zahvaljujući njegovim učenicima i sljedbenicima. Kristov poziv još je uvijek aktualan i snažan, zaključuje Time, jer u 2012. godini čak tri od sedam milijardi stanovništva sebe opisuje kao njegova nasljedovatelja.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Svecem za svako vrijeme i za sve godine “Time” naziva sv. Franju Asiškog. On se našao na njihovom popisu jer je tijekom 1960-ih postao ikona mladih koji su štovali njegovo siromaštvo i poniznost, njegovu radosnu povezanost s prirodom i životinjama. “U današnjem vremenu, on ostaje tiha prisutnost u mnogim životima, kamena figura skrivena usred zelenila u tisućama vrtova diljem svijeta”, zaključuje “Time”.

Na listi i dvoje blaženika

Među sto imena mogu se naći i dvoje blaženika Katoličke crkve koji su živjeli u prošlom stoljeću: Majka Terezija čija će se 15. obljetnica smrti obilježili za nekoliko dana te papa Ivan Pavao II. O njemu “Time” piše: “Iako crkveni liberali ističu njegovu konzervativnost u doktrinalnim pitanjima, Ivan Pavao je oživio Crkvu, pronio nezaboravne poruke milijunima ljudi, poštivao je druge religije… Trenutačno se čeka njegovo proglašenje svetim, a dive mu se i milijuni koji ne dijele njegovu vjeru”.

Autor: Ivan Tašev

Preuzeto s portala Pastoralmladih.hr