Na rasvjetnom stupu nasuprot crkve sv. Jakova apostola i sv. Nikole, uoči Božića stajala je obavijest: “Ja sam otac Marcelo. Ispovijedi, blagoslovi i savjeti”, a na pokrajnjoj klupi obučen u albu, s ljubičastom štolom oko vrata, sjedio je svećenik.

Riječ je o župniku spomenute župe ocu Marcelu de Benedectisu, koji je na ovu zanimljivu ideju “uličnog pastorala” došao slušajući toliko spominjani poziv pape Franje upućen Crkvi – da izađe na ulice i periferije gradova kako bi Radosnu vijest donijela svima.

– Sretan sam zbog toga. Ideja se bistrila malo pomalo kroz molitvu i konačno je došao trenutak da ju sprovedem u djelo. Ako Bog nešto nadahne, moramo djelovati – objašnjava o. Marcelo koji je kroz tjedan dana, od 23. prosinca, sjedeći na klupi primao sve koji su željeli ispovijed ili razgovor.

– Koliko dobra možemo učiniti jednom tako jednostavnom i prirodnom gestom. Isus nas uči baš takvom djelovanju – kaže župnik, ističući ljepotu ovoga iskustva koja se “na prvom mjestu očitovala u susretu s osobama opterećenih srdaca i duša”.

Još jednom je, kaže, mogao iskusiti kolika je potreba i snaga sakramenta ispovijedi po kojemu nas “Krist dotiče, liječi, vraća dostojanstvo i smisao našem životu ispunjajući ga mirom, povjerenjem i vedrinom”.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net