“Velika nam djela učini Gospodin, opet smo radosni”, riječi su psalma koji možda najbolje opisuje raspoloženje u izbjegličkom kampu u iračkom gradu Erbilu tijekom nedavne proslave svećeničkog ređenja trojice đakona Sirske katoličke Crkve.

U improviziranoj crkvi usred kampa u kojemu je dom pronašlo oko pet i pol tisuća izbjeglica, za svećenika su zaređeni o. Roni Salim Momika i njegova dva prijatelja Emad i Petros, a umjesto 800, koliko ih je predviđeno, ređenju je prisustvovalo više od 1500 vjernika.

Prema riječima o. Momike, ovaj je događaj istinski oraspoložio izbjegle kršćane i donio im pravu radost.

Novozaređeni svećenik porijeklom je iz Karakoša, nekoć najvećeg kršćanskog grada u Iraku iz kojega je zajedno sa svojom obitelji, ali i tisućama drugih vjernika, morao otići nakon što su ga zauzeli teroristi Islamske države. Bilo je to 6. kolovoza 2014. godine, a točno dvije godine kasnije ređenje trojice svećenika bacilo je na ovu tužnu obljetnicu svjetlo nade.

– Prije je ovo bio tužan dan jer smo tada postali izbjeglice, a ISIL je zauzeo Karakoš. No danas je zbog našeg ređenja to sretan dan, a mi dajemo nadu našem narodu – kazao je o. Momika za CNA.

Ređenju je prisustvovalo i nekoliko članova njegove obitelji, a neki su doputovali iz Bagdada i drugih gradova.

Svoje poslanje o. Momika vidi u služenju svom narodu u izbjegličkom kampu kako bi mu donosio “nadu i hrabrost za život”, jer je bit i smisao njegova poziva “donijeti ljudima Krista”.

Molimo za oca Momiku, njegovu subraću, izbjegle kršćane i sve ljude koji trpe progone na Bliskom istoku!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net