Provedba projekta CIVITAS SACRA započela je 15. rujna 2016. godine potpisom ugovora između Šibenske biskupije i partnera na projektu Grada Šibenika, TZ Grada Šibenika i Mihovil d.o.o. s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova te SAFU, kao provedbenim tijelom. Nakon dvije godine i sedam mjeseci, projekt je dovršen 30. travnja 2019. godine, a u tom razdoblju provedeno je više od 30 nabava za cjelokupno dovršenje svih prijavljenih projektnih aktivnosti.

Osim samih građevinskih radova rekonstrukcije i opremanja devastirane palače Galbiani, na koji se odnosi većina provedenih nabava, izgrađen je novi dječji park, restaurirano je 80-tak umjetnina, nabavljene su nove klupe u Šibenskoj katedrali, izabran originalni suvenir te je proveden niz edukativnih i promotivnih aktivnosti za turističke djelatnike i lokalne obrtnike kako bi se kulturna baština i duhovnost Šibenika što bolje prezentirala domaćoj i inozemnoj javnosti.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 36.380.859,94 HRK, od čega je iz Europskog fonda za  regionalni razvoj osigurano 30.911.978,68 HRK, a ostatak sredstava su osigurali, većim dijelom Šibenska biskupija i ostali partneri  na projektu.

Interpretacijski centar “Civitas Sacra” – “Sveti grad”, posvećen interpretaciji svekolikog značaja katedrale sv. Jakova, UNESCO-vog spomenika. Kroz likovni postav i interpretacijske elemente posjetiteljima se želi pokazati kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje uvijek stavljajući u prvi plan dobro zajednice u kojoj se živi i koja na taj način postaje “živa Crkva”. U prizemlju Centra nalazi se recepcija i suvenirnica, galerijski prostor za povremene izložbe te dvoranu za skupove i konferencije. Na međukatu, prvom i drugom katu uređen je likovni postav s restauriranim umjetninama iz bogate riznice Šibenske biskupije, među kojima se izdvajaju djela Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Nikole Vladanova, Blaža Jurja Trogiranina, Jurja Petrovića.

Također, posjetitelji će moći vidjeti bogatu riznicu liturgijskog ruha, liturgijskog posuđa, matrikule, misale i evanđelistar iz 11. stoljeća. Posjetitelji će imati priliku vidjeti ugovor koji je Juraj Dalmatinac potpisao prilikom početka rada na katedrali, kao i zrno koje je oštetilo kupolu katedrale prilikom napada JNA u rujnu 1991. Likovni postav je obogaćen nizom interpretacijskih elemenata koji su obrađeni najsuvremenijim tehnologijama. Na posljednjem katu Interpretacijskog centra bit će smješten restoran.

Važno je napomenuti da projekt “Civitas Sacra”, osim zaštite i valorizacije kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani, nastoji unaprijediti turističku ponudu Šibenika koji se tako još snažnije pozicionira kao značajna europska kulturna destinacija, a važno je reći da je otvorenjem Interpretacijskog centra “Civitas Sacra” direktno zaposleno 18 osoba, koje rade u samom centru, suvenirnici i restoranu.

Šibenska biskupija | Bitno.net