Sve je manje kršćana na Bliskom istoku. Na početku dvadesetoga stoljeća 20% bliskoistočnog stanovništva bili su kršćani, a danas ih je manje od 10%. Kršćani bježe s Bliskog istoka zbog teškoća izazvanih oružanim sukobima. U Jeruzalemu i Nazaretu ima samo 2% kršćana, u Libanonu ih ima oko 35%, ali je i taj postotak u opadanju.

Govoreći o stanju kršćana na Bliskom istoku, glasoviti profesor islamolog, isusovac Samir Khalil Samir rekao je za Radio Vatikan da kršćanima nije nikada bilo lako, a danas im je najteže jer su muslimani zaoštrili borbu protiv svjetske moći Zapada, koji smatraju kršćanskim, a to se održava na stanje lokalnih kršćana – objasnio je pater Khalil Samir.

Na upit o posljedicama za Bliski istok ako nestane kršćana, rekao je da odlaskom kršćana nestaju i neka načela modernosti, u prvom redu ljudska prava. S nestankom kršćana gubi gospodarstvo, još više politika, i sve što je povezano s ljudskim pravima: primjerice stanje žene, vjerska sloboda, i sloboda općenito, društveni napredak, socijalna prava siromašnih i najugroženijih. Upravo su stoga zabrinuti muslimanski intelektualci moleći kršćane da ne napuštaju Bliski istok – ustvrdio je profesor.

Na upit o mogućnosti suživota među raznim religijama, rekao je da je suživot moguć ako se različitost prihvati kao obogaćivanje a ne osiromašenje. Povijest potvrđuje da su najrazvijenije države gdje narodi prihvaćaju mnoštvenost. Sadašnja multikulturalnost nije na tragu naše višestoljetne multikulturalnosti, koja bi trebala biti uzor. Na tom tragu bi trebalo potvrditi opća načela, Ustav koji jamči jednakost svih, priznajući kulturne i strukturalne razlike. Kršćani ne žele vjerski diskriminacijski sustav, ne prihvaćaju nikakvu diskriminaciju. U arapskom je svijetu stanje vrlo osjetljivo i teško, u pitanju je prijelaz iz diktatorskog u demokratski sustav, koji priznaje apsolutnu vrijednost svakog ljudskog bića – zaključio je profesor Khalil Samir. (rv/bitno.net)