Sudanska kršćanka Meriam Yahia Ibrahim Ishag (27), koja je osuđena na smrt zbog otpadništva od islamske vjere, dakle zbog svoje kršćanske vjere, mogla bi biti oslobođena “sljedećih dana”, objavio je jedan dužnosnik sudanskog ministarstva vanjskih poslova, a prenijela naša agencija Hina.

Sud je na temelju šerijata, koji je na snazi u Sudanu, 15. svibnja osudio Meriam Yahia Ibrahim Ishag na smrtnu kaznu, jer taj zakon zabranjuje otpadništvo. Ishag je u utorak u zatvoru rodila žensko dijete.

“Žena će sljedećih dana biti oslobođena na temelju zakonskih procedura”, rekao je jedan dužnosnik sudanskog ministarstva, pri čemu nije jasno zašto su sudanske vlasti promijenile mišljenje i hoće li Meriam biti amnestirana.

Već nekoliko tjedana traje pritisak na vladu u Sudanu da oslobodi ženu koja se odbila odreći svoje kršćanske vjere. Pokrenuta je i peticija za njezino oslobađanje, a dosad je prikupljeno više od 300.000 potpisa. Peticiju možete potpisati na stranici Change.org. Podsjetimo, Meriam je odgojena kao kršćanka, ali sud u Sudanu smatra da je muslimanka jer je njezin otac, koji je ostavio obitelj kada je ona imala šest godina, musliman. Također se udala za kršćana, a pošto je sud smatra muslimankom, to je nedopušteno.

Bitno.net