Londonski Visoki sud odbio je zahtjev liječnika za davanje suglasnosti za abortus za ženu s mentalnim poteškoćama, a u svojoj presudi sudac Mark Hedley poručio je da neimenovana žena može sama odlučiti hoće li prekinuti trudnoću ili ne, objavili su britanski mediji prošli tjedan.

Cijeli slučaj tiče se žene iz južne Engleske kojoj mediji radi zaštite privatnosti nisu prenijeli ime i koja boluje od genetskog poremećaja krvnih stanica zbog kojega je u prošlosti pretrpjela nekoliko moždanih udara koji su ostavili posljedice na njezine mentalne sposobnosti. Krajem prošle godine otkriveno je da je žena trudna, a odvjetnik kojeg joj je država odredila kao jednog od skrbnika (drugi je njezina majka) odlučio je da ženinu trudnoću prijavi sudu nadležnom za postupanje u slučajevima mentalno oboljelih osoba. Kako su objavili britanski mediji, liječnički tim zabrinut je kako bi nastavak trudnoće mogao u budućnosti ugroziti njezin život, zbog toga je tražio od suda da odobri abortus bez njezina pristanka.

Međutim, sudac Mark Hedley je nakon konzultacije sa stručnjacima odlučio kako taj abortus neće dopustiti, te kako je žena sposobna o tome sama odlučiti. Psihijatri koje je konzultirao procijenili su kako žena može razumjeti svoju situaciju i donijeti odluku o njoj.

– Treba zapamtiti kako osobe s mentalnim poteškoćama, iako ne mogu neovisno funkcionirati u zajednici, mogu zadržati sposobnost da same donose duboke osobne odluke o tome kako upravljaju svojim životima – rekao je Hedley u obrazloženju presude.

[facebook]Klikni like i prati nas na Facebooku![/facebook]

Žena živi sa svojom majkom i sestrom, koje joj pomažu i daju potporu, a sud je tijekom ročišta čuo i kako je obitelj trudnice spremna pomoći u svemu što se tiče odgoja djeteta.

Komentirajući i pozdravljajući ovu presudu, američka pro-life stranica LifeSiteNews podsjetila je na slučajeve iz Nevade i Massachusettsa od prošle godine kada su tamošnji sudovi željeli natjerati mentalno oboljele žene na abortus jer je to „u njihovu interesu”. U oba slučaja, nakon intervencije javnosti i državnih institucija, od abortusa se odustalo.

G. A. | Bitno.net