Crkvena kateheza za prvu pričest ima značajan utjecaj na religioznost i na izgradnju vrijednosti kod djece, ali i kod njihovih roditelja.

Studija

To je rezultat studije istraživačke grupe “Vjera i društvo” sa Sveučilišta u Heidelbergu. I u relativno kratkom vremenu poučavanja kateheza postiže “značajan učinak”, navodi se u medijskom priopćenju. Studiju je financiralo Njemačko istraživačko društvo (DFG), a započela je u ožujku 2010. U njoj su sudjelovali teolozi i društveni znanstvenici iz Tübingena, Bonna, Heidelberga, Frankfurta i Dortmunda.
Istraživači su ispitivali djecu u dobi od osam i devet godina, kao i njihove roditelje, vjeroučitelje i svećenike.

Religija je važan čimbenik za društveni razvoj. O procesima i o tome kako kod pojedinaca nastaje religioznost te koju ulogu u svemu tome ima kateheza, do sada postoje skromni znanstveni dokazi – rekao je uz priopćenje za javnost heidelbergški sociolog Dieter Hermann. Iznenađujuće dobro je i to da gotovo sva ispitana djeca (njih 89 posto) i velika većina roditelja (76 posto), prvu pričest ocjenjuju dobrom ili vrlo dobrom ocjenom.

Oko studije su se angažirali, među ostalima, i teolozi Albert Biesinger (Tübingen), Reinhold Boschki (Bonn), Norbert Mette (Dortmund) i Klaus Kiessling (St. Georgen / Frankfurt). (ika/bitno.net)