10628749_926276557402492_3601796481767827471_o

Stotine tisuća ljudi sudjelovalo je jučer na velikom maršu ulicama Pariza u znak potpore tradicionalnoj obitelji i protiv mogućnosti surogat majčinstva i umjetne oplodnje za homoseksualne parove, za koje organizatori prosvjeda, organizacija “Manif pour tous” smatraju da će uskoro biti dostupni u Francuskoj.

Osim u Parizu, prosvjedovalo se i u Bordeauxu. Organizatori su objavili kako se u glavnom gradu Francuske okupilo čak 500.000 ljudi, a u Bordeauxu njih 75.000. Francuska policija, kao i uvijek kada su u pitanju manifestacije ove organizacije, procijenila je broj okupljenih mnogo manje – u Parizu 75.000, u Bordeauuxu 7.500.

“Čovjek nije roba”, bila je jedna od glavnih poruka jučerašnjih prosvjeda na kojima se upozorilo kako biznis surogat majčinstva i umjetne oplodnje postaje “vid modernog ropstva”.

„Slobodnim i neograničenim pristupom umjetnoj oplodnji i surogat majčinstvu smisao posvojenja biti potpuno izokrenut, a čitavim generacijama djece namjerno će biti oduzeto pravo na jednoga od njegovih roditelja“, napisali su  kardinali Angelo Scola i Cristoph Schönborn u zajedničkom tekstu nedavno objavljenom u francuskom dnevniku „Le Figaro“ u kojem su podržali i ciljeve Manif pour tous.

Organizatori o jučerašnjem okupljanju govore kao o svojoj najvećoj dosadašnjoj pobjedi. Podsjetimo, Manif pour tous bio je angažiran u borbi protiv inicijative socijalističke vlade da legalizira istospolne brakove. Nisu uspjeli u tome, međutim borba se nastavlja. Ovi prosvjedi su pokrenuti nakon što je sud u Parizu prošli mjesec presudio da lezbijski par može usvojiti dijete začeto umjetnom oplodnjom ili surogat majčinstvom u procedurama takve vrste izvan Francuske. U ovom trenutku, surogat majčinstvo je zabranjeno u Francuskoj, a umjetna oplodnja dopuštena je samo za heteroseksualne parove koji su najmanje dvije godine u braku. Bilo je naznaka da će se to promijeniti, međutim, francuski premijer Manuel Valls prošli je petak izjavio kako “surogat majčinstvo ostaje zabranjeno u Francuskoj”:

Iz Manif pour tous odgovaraju kako to nije dovoljno, te kako socijalistička vlada od samoga početka povlači poteze koji su okrenuti protiv tradicionalne obitelji i njezinih vrijednosti zbog čega ne vjeruju premijeru. Organizacija se zalaže za povlačenje zakona iz 2013. koji su legalizirali homoseksualne brakove, te nove zakonske incijative koje idu u smjeru daljnje “liberalizacije”.

Goran Andrijanić | Bitno.net