Scenaristica i redateljica dokumentarnog filma „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ Višnja Starešina se na spomendan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače, u izjavi za Informativnu katoličku agenciju osvrnula na odluku o uvrštenju filma u školski kurikul.

„Mene je dakako ova odluka jako obradovala pa i iznenadila. Znala sam, doduše, da je postupak u tijeku, ali nisam znala da će se dogoditi tako brzo i da će se dogoditi uz spomendan i uz televizijsku premijeru filma. Baš sam sretna zbog te odluke“, rekla je Starešina.

Mišljenja je da je iznimno važno, kao i njoj osobno, da nove generacije srednjoškolaca, koji više nisu sasvim djeca, nego već mladi ljudi, znaju o značaju Stepinca i njegove uloge iz međunarodne i hrvatske perspektive. „Da znaju nešto više od onih uobičajenih, umjetno izazivanih kontroverzi koje počivaju uglavnom na lažima i koje se još uvijek plasiraju u naš javni prostor.“

Starešina je napomenula da je ona svoj dio posla završila dovršenjem filma, a da je za proces za uvrštenje filma u školski kurikul zaslužan rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić i predavačice povijesti koje su radile na protokolu.

Istaknula je da je imala „velikih velikih prepreka u realizaciji ovog filma“, a do današnje televizijske premijere na državnoj televiziji nije bio podržan od sustava, nego je napravljen uz podršku privatnih donacija, „a krajnji pečat dao je HKS koji je na kraju i koproducent filma“.

Scenaristica i redateljica se potom osvrnula i na film kao medij sadašnjosti. Njegov doseg je vrlo širok „pod uvjetom da je film dobro napravljen, da dopire do gledatelja, da se oni u njemu prepoznaju, da ima neku emociju“. Dodala je da je važno ne samo napraviti film, nego da ga netko želi i gledati.

„Hrvatska povijest, ne samo život kardinala Stepinca, je zapravo jako filmična“, istaknula. Film „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ joj je četvrti dokumentarac, a svaki obrađuje neku povijesnu temu ili kontroverzu iz suvremene povijesti. Za taj medij odlučila se prije 15-ak godina kad je uvidjela da je njegov efekt i utjecaj mnogo snažniji od utjecaja knjige. „Uvijek mi je žao što Hrvatska država ne nalazi razumijevanja za to i ne ulaže u proizvodnju takvih filmova, nego naprotiv često ulaže novac u jednu golu antihrvatsku propagandu“, ustvrdila je Starešina.

Zaključila je da je njoj bl. Alojzije svijetla točka, „uzor koji pokazuje da ako ste čvrsti u svojoj vjeri i svojim uvjerenjima, ako ste ih spremni braniti bezrezervno, ma koliko teški uvjeti bili, istina na kraju uvijek izađe van i da sve nekako na kraju dođe na svoje“.

Podsjećamo, u srijedu 10. veljače u 20:10 na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije film „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ bit će prvi put prikazan na televiziji.