Srpski ateisti_sveti Sava

Udruženje ‘Ateisti Srbije’ svoju su provokativnu tribinu ‘Rastko Nemanjić – prosvetitelj? Od mita do stvarnosti’ odlučili reklamirati plakatom sa svetim Savom na zastavi duginih boja, što je izazvalo pravu buru na Facebooku.

Uz mnogobrojne uvrede na toj društvenoj mreži i najave tužbi nacionalističkih organizacija, pojavili su se oni koji su ‘Ateiste’ branili, a lik svetog Save na gay zastavi doživjeli kao ‘slobodu umjetničkog izražavanja’, javlja Kurir.

Marko Ekmedžić, predsjednik ‘Ateista Srbije’, izjavio je za beogradski tabloid da će unatoč prijetnjama koje su dobili održati planiranu tribinu.
‘Regularno ćemo održati tribinu jer vjerujemo u sistem pravne države. Zato ćemo proslijediti policiji sve strašne prijetnje koje smo dobili od neistomišljenika. Na tribini će govoriti stručnjaci i vrsni poznavatelji povijesti.’

Na pitanje zašto je sveti Sava stavljen na gay zastavu i vrijeđa li to vjernike, on odgovara da je vrijeđanje stvar percepcije.
‘Sam osjećaj uvrijeđenosti nije solidan argument. Uvreda je ono što netko percipira kao uvredu. Ova zastava može biti i simbol radosti i ljepote, naravno i LGBT, ali nitko od nas ne šalje uvredljivu poruku’, izričit je Ekmedžić.

Sveti Sava (narodno ime Rastko Nemanjić) bio je najmlađi sin Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop. Postavio je temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. S ocem je podigao manastir Hilandar, jedini srpski manastir na Svetoj gori.

Bitno.net