Biskup Valencije i bivši prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal Antonio Cañizares Llovera, osudio je katalonski pokret za neovisnost kao “pobunu i prijevaru” uoči jučerašnjeg obraćanja predsjednika Vlade Katalonije Carlesa Puigdemonta.

“Katalonija ne može bez Španjolske, niti Španjolska bez Katalonije – to je ono što čini jedinstvo Španjolske” istaknuo je u listiću koji se dijelio proteklog vikenda.

Cañizares je time još jednom jasno izrazio svoje protivljenje katalonskom pokretu za neovisnost, nakon što je Španjolska biskupska konferencija nedavno izdala priopćenje u kojem preporučuje kako bi trebalo izbjegavati “donošenje nepovratnih odluka i djelovanja koji mogu imati ozbiljne posljedice i koje bi ih mogle isključiti iz demokratske prakse, inače zaštićene legitimnim zakonima koji omogućuju miran suživot i koje bi mogli stvoriti obiteljske, društvene podjele, kao i podjele u Crkvi”.

Kardinal je istaknuo kako pobornici odvajanja Katalonije provode “puč protiv vladavine zakona i kršenje državnog ustavnog poretka i mirnog suživota svih Španjolaca”.

Pozivajući se na evanđeosku poruku istaknuo je kako nismo „pozvani na fragmentaciju i podjelu, nego na jedinstvo i integraciju“, istaknuvši kako će drugačiji pristup „izazvati rane i uzrokovati sukobe među obiteljima, prijateljima i susjedima“.

Cañizares nije jedini španjolski biskup koji se javno izjasnio protiv katalonskog pokreta za neovisnost. Prošloga je tjedna to već učinio biskup Córdobe, Demetrio Fernández, koji je ustvrdio kako “ljubav prema domovini proizlazi iz četvrte Božje zapovijedi, koja zahtijeva od nas da poštujemo svoje roditelje i uključuje obaveze prema domovini i njezinim legitimnim autoritetima”.

Nadbiskup Ovieda, mons. Jesús Sanz Montes, išao je i korak dalje od osude nedavnih zbivanja procijenivši kako je trenutna situacija rezultat zloupotrebe školskog sustava koji je “koristio nevinost, ranjivost i povodljivost djece i mladih” kako bi ih uključili u sukob.

“Tražiti nezavisnost koristeći laži, nasilje, zlonamjernost, korupciju, pronevjeru jest svakako grešno”, istaknuo je Sanz Montes.

Španjolski premijer Mariano Rajoy sastao se ranije s madridskim kardinalom Carlosom Osorom Sierrom i nadbiskupom Barcelone Juanom Joseom Omellom kako bi ih privolio za angažman oko jedinstva zemlje.

No nisu svi biskupi složni oko ovoga pitanja. Biskup Solsona u Kataloniji, Xavier Novell, procijenio je referendum kao “legitimno ostvarivanje prava na samoodređenje katalonskog naroda”, osudivši pri tome “sva djela nasilja koja su se dogodila, posebice ona počinjena od strane ‘javnih službenika’”.

Novell je pozvao političare da “poštivaju legitimna prava naroda, među kojima se ističe pravo na samoodređenje, bez ignoriranja svega što se dogodilo i uzevši u obzir rezultate glasovanja”.

Ivo Džeba | Bitno.net