BK

Španjolski biskupi ovim dokumentom namjeravaju ponovno naviještati evanđelje braka i obitelji kao dobra za cijelo čovječanstvo nasuprot nacionalnom zakonodavstvu koje obezvrjeđuje te dvije vrijednosti promičući kulturu smrti s pojavama pobačaja, rastava i izrabljivanja najslabijih i najsiromašnijih. Ali, nada je Crkve u Španjolskoj da se – suprotno tomu što je do sada pokazala politika – u civilnom društvu bilježi rastuće vrjednovanje braka i obitelji s rađanjem brojnih pokreta i udruga. Biskupi tvrde da se novi zakoni temelje na subjektivnom shvaćanju slobode, koja odvojena od istine, proglašava pristrane emocije mjerilom dobra i morala.

Osim toga, biskupi osuđuju ideologiju roda, prema kojoj odabir spola pripada isključivo nestalnoj i promjenljivoj volji subjekta, niječući stvarnost ljudske osobe koja nužno postoji kao muško i žensko. Dokument upozorava na manipuliranje jezikom, koje skriva neke temeljne istine o ljudskim odnosima, također i strategije da se ta ideologija učvršćuje u zakonodavnom i odgojnom okviru, s ciljem da već od djetinjstva oblikuje mnijenje.

Opasnost je da se stvori društvo bez spolne reprodukcije, bez očinstva i majčinstva, koja bi se povjerila samo znanosti, biomedicini, biotehnologiji i političkoj inženjeriji. Iza tih ideologija – istaknuto je u dokumentu – stoji neljudska materijalistička i radikalna filozofija, koja dostojanstvo ljudske osobe svodi na stvar ili predmet kojim se može proizvoljno manipulirati.

Španjolski biskupi tvrde da se iza navodne neutralnosti tih teorija kriju osobne drame koje Crkva vrlo dobro poznaje. No, uvijek moramo održavati živom nadu. Dobro i istina, ljepota i ljubav su kadri nadići sve teškoće, bez obzira na njihovu težinu. U tom se smislu podsjeća da Crkva uvijek svima otvara svoje majčinsko srce; nitko se ne treba osjećati isključenim, još manje oni koji osjećaju spolnu privlačnost prema istom spolu. Ističe se da brak nije jednostavni odnos suživota i zajedničkog obitavanja, nego je bračni savez između muškarca i žene, nije samo vidljiva veza nego je i moralna, društvena i pravna – istaknuto je u dokumentu.

Riječ je o posvemašnjoj ljudskoj ljubavi, vjernoj i isključivoj, plodnoj, otvorenoj životu i nerazrješivoj, koju se ne smije brkati s drugim oblicima zajedništva. Priznavanje je i pomaganje bračne ustanove najveća služba koja se danas može ponuditi istinskom razvoju ljudi i društva. Doista, obitelj je, kao svojevrsna zajednica oca, majke i djece, društveni kapital od najveće važnosti, koji valja politički i kulturno promicati. Ali nažalost – kako je istaknuto u dokumentu – s važećim propisima u Španjolskoj se zakonskim putom uništava brak.

Biskupi zahtijevaju dakle da se usvoje zakoni za potporu obitelji te demografska politika za poticanje rađanja, jer su djeca najbitniji prinos za razvoj društva, i takvim ga država treba i priznati. Nova je evangelizacija najbolji odgovor ideologiji roda i sadašnjoj bračnoj krizi. Nužno je predložiti Krista kao put za življenje i promicanje bračnog poziva. Ljubav je bez njegove milosti, bez snage Duha Svetoga, nemoguća avantura. Stoga su nam potrebni novi navjestitelji evanđelja koji svojim životom svjedoče da Bogu ništa nije nemoguće – stoji u zaključku dokumenta. (rv/bitno.net)