Kako javlja portal LifeSiteNews, borci za pravo na život pozivaju na državnu istragu nakon što je kanadska službena Agencija za statistiku potvrdila da je 491 beba ostavljena da umre poslije neuspjelih pobačaja u razdoblju od 2000. do 2009. godine. Statističke podatke  Agencija je potvrdila u e-mailu redakciji LifeSiteNewsa.

Mary Ellen Douglas, organizatorica Kampanje za život izjavila je: „Savezne vlasti trebaju učiniti sve što je u njihovoj moći da istraže ove podatke. Kao da nije dovoljno što se djeca ubijaju u majčinoj utrobi, nego su sada i ona zaštićena kanadskim ustavom ostavljena da umru.“ Douglas se prisjeća kako su vijesti o preživjeloj djeci nakon pobačaja bile aktualne još 1980-ih. U Kingstonu su pronađene bebe u umivaoniku, a sestre su rekle da ih se pusti na miru jer su pobačene. Kanadski zakon štiti život djeteta od rođenja što znači čim dijete iziđe iz maternice živo, pa stoga čude podaci da u ovim slučajevima nije vršena nikakva istraga niti kazneni progon.

Pro-life aktivistima već je odavno poznata činjenica ostavljanja preživjele novorođenčadi da umiru, ali do sada im nije bilo poznato koliko se često to događa u Kanadi.

Ako biraš život

Jill Stanek, bivša medicinska sestra bolnice u Chicagu, a sad pro-life blogerica, bila je svjedokinja stravičnih događaja kada su nakon neuspjelih abortusa preživjele bebe ostavljane u prljavoj bolničkoj ostavi da tamo umru. Njezina izjava skrenula je pažnju na Državni akt o zaštiti novorođenčadi. U svome svjedočenju 2008. godine rekla je: “Bebe su znale opstati na životu u periodu od samo nekoliko minuta do čak osam sati, odnosno cijelu noćnu smjenu prilikom jednog neuspjelog pobačaja.” U jednoj drugoj zgodi načula je od bolničkog osoblja kako je jedno od preživjele djece ostavljeno u ostavi. “Nisam mogla podnijeti pomisao da to dijete pati umirući samo pa sam ga uzela u naručje i držala oko 45 minuta koliko se još uspjelo izboriti za život.”

Kao dokaz slabe kontrole vršenja pobačaja svjedoči i prošlogodišnje uhićenje ginekologa Kermita Gosnella nakon što je navodno rezao kralježnicu stotinama djece koja su ostala živa nakon neuspjelih pobačaja.

Kao tipičan primjer jednog od spomenuta 491 slučaja, kanadski Institut za zdravlje opisao je: „Pacijentica u 20. tjednu gestacije djeteta zatraži pobačaj iz zdravstvenih razloga. Nakon usvojenog zahtjeva pacijentici se intravenozno daje misoprostol koji inducira trudove. Fetus je uspješno izbačen. Kod rođenja je zabilježeno disanje i rad srca.“

LifeSiteNews zatražio je mišljenje kanadskog ministra pravosuđa Roba Nicholsona o dobivenim službenim statističkim podacima, ali nije dobio nikakve konkretne odgovore.

J.J. | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com