Konzorcij različitih antiobiteljskih i ultraliberalnih europskih skupina uključujući i neke zastupnike digao se na noge zbog imenovanja dr. Tonija Borga povjerenikom Europske unije za zdravstvo i zaštitu potrošača. Unatoč njihovu protivljenju, Europski je parlament potvrdio imenovanje dr. Borga nakon niza sastanaka na kojima se vodila žučna rasprava o njegovim, ne svima odgovarajućim, stajalištima o razvodu, istospolnom braku i pobačaju. Dr. Borg, koji će napustiti svoju dužnost kao zamjenik premijera Malte, izabran je s većinom od 386 glasova za i 281 protiv te 28 suzdržanih.

Europska promatračka skupina European Dignity Watch poručila je: „Ovo je velik dan za europsku demokraciju i znak da u Uniji ima dovoljno mjesta za čitav spektar različitih političkih opcija. Dr. Borg izabran je unatoč pokušajima netolerantnih interesnih grupa da ga diskreditiraju samo na temelju osobnih uvjerenja. Danas su potvrđeni temeljni principi Europske unije; sloboda savjesti i sloboda govora.“

Europska humanistička federacija, Međunarodna lezbijska i gay udruga i Međunarodni savez za planirano roditeljstvo (Planned Parenthood – planirano roditeljstvo, najveći je američki lanac klinika za abortuse) najžešće su napadali Borgovu kandidaturu. Pritisak su vršili i na zastupnike u Parlamentu šaljući im izvještaj o Borgovim tzv. zastarjelim i konzervativnim pogledima na razvod, brak, pobačaj i homoseksualnost. Posebno su se osvrnuli na njegovu podršku nevladinoj pro-life udruzi Dar života. A da nisu svi zastupnici jednakih pogleda na život, pokazala je Cecilia Wikström, švedska zastupnica, nazivajući u jednom intervjuu dr. Borga dinosaurom, a ne zastupnikom.

J.J. | Bitno.net