Kina

Da je nastali skandal izazvao previše negativnog publiciteta za kineski režim svjedoči i činjenica da su vlasti suspendirale trojicu lokalnih dužnosnika koji su natjerali ženu u sedmom mjesecu trudnoće na pobačaj.

Državni su mediji objavili kako je zamjenik gradonačelnika grada Akang u provinciji Shaanxi, gdje obitelj Feng živi, posjetio ženu i njezina supruga, ispričao im se i rekao kako su dužnosnici koji su majku natjerali na pobačaj suspendirani. Ogorčenje nastalo nakon što su fotografije koje je sestra Feng Jianmei snimila mobitelom objavljene na internetu očito je bilo prejako da bi ga komunističke vlasti mogle ignorirati.

Feng Jianmei (23) pretukli su dužnosnici i natjerali je na abortus kemijskom injekcijom jer obitelj nije imala novca za platiti kaznu od 40.000 jena. Riječ je o kazni za rođenje drugog djeteta u sklopu ozloglašene “politike jednog djeteta” koju kineske vlasti sprovode od 1980. kako bi kontrolirali natalitet u mnogoljudnoj državi.

Prema podacima koje je objavila agencija AFP u Kini je 1979., godinu prije uvođenja mjera, bilo napravljeno 5 milijuna abortusa. Godinu nakon uvođenja mjera, 1981., broj se povećao na 8,7 milijuna abortusa godišnje, a vrhunac je dosegao 1983. s 14,4 milijuna, nakon čega je pao jer su komunističke vlasti “omekšale” mjere dopuštajući parovima iz ruralnih sredina drugo dijete – ali samo ako je prvo ženskog spola.

Ako biraš život
Kineske vlasti nedavno su se “pohvalile” kako je “politika jednog djeteta” spriječila 400 milijuna rođenja. Kako neki analitičari upozoravaju, često se događa i da Kineskinje odluče abortirati jer nose žensko dijete, u društvu koje je patrijarhalno i gdje je muški nasljednik poželjnija opcija. Cijela ta situacija urodila je i nizom prisilnih pobačaja i ostalih kršenja ljudskih prava poput prisilne sterilizacije. Čovjek koji je glasno progovorio o tome jest kineski slijepi aktivist Chen Guangcheng koji je dokumentirao čitav niz slučajeva u kojima se žene bile prisiljene na pobačaj, neke od njih i par dana prije termina za rađanje. Represiju nad Kineskinjama i njihovom djecom sprovode lokalni dužnosnici koji će učiniti sve kako bi broj novorođenih u oblasti koja je pod njihovom nadležnošću zadržali na kvoti koju im je odredio Peking.

Iako su vlasti u slučaju Feng najavile kako će suspendirati svoje dužnosnike jer je prisiljavanje na pobačaj protuzakonito, kineski aktivisti tvrde kako komunistički režim već odavno prešutno odobrava i potiče takve metode. U ovom slučaju, jednostavno, publicitet je bio prevelik, pa se vlastodršci nisu mogli ponašati kao da se ništa nije dogodilo.

G.A.| Bitno.net