London

Budući da vjernici znaju da čovjek ne živi samo o kruhu, svjesni su da svakodnevnom životu imaju dati poseban prinos, te da im je to zajedno činiti – rekao je kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, govoreći 1. svibnja u Londonu na trećem skupu biskupa i izaslanika europskih biskupskih konferencija za odnose s muslimanima.

Govoreći na otvaranju skupa, kardinal je podsjetio na važnost za dijalog između muslimana i kršćana posjeta pape Bendikta XVI. Libanonu, kada se susreo s muslimanskim vjerskim uglednicima, te međuvjerskog centra u Beču, koji bi mogao poslužiti kao novi kanal za osudu kršenja vjerske slobode te istodobno hrabrenje pozitivnih iskustava.

Na skupu je govorio i nadbiskup Bordeauxa Jean Pierre Ricard ističući da se takozvano Arapsko proljeće i u Europi odrazilo na odnose s muslimanima. U Europi ima raznih oblika međureligijskog dijaloga: dijalog svakodnevnoga života, dijalog djela za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, dijalog teološke razmjene, te dijalog vjerskoga iskustva, u kojem osobe, ukorijenjene u vlastito vjersko iskustvo, s drugima dijele svoje duhovno bogatstvo – ustvrdio je nadbiskup Ricard. (rv/bitno.net)