Manuel, a sada Lulu, postao je prvo ˝transrodno˝ dijete u Argentini kojem su ime i spol službeno izmijenjeni u svim osobnim dokumentima.

˝Najviše tijelo provincije Buenos Aires odlučilo je riješiti ovaj konkretni slučaj koji je pokrenula obitelj˝, rekao je Alberto Pérez, šef gradskog ureda. Prema navodima, ovo je ˝prvi slučaj na svijetu˝ gdje je dijete dobilo nove dokumente putem administrativne procedure, bez suda.

Majka šestogodišnjeg dječaka, u medijima predstavljena kao Gabriela, rekla je novinarima: ˝Priredit ćemo slavlje.˝ Rekla je da je zagrlila svoje dijete kad je saznala da će mu biti odobreni novi dokumenti: ˝Pobijedili smo, ti si pobijedio! Imat ćeš nove dokumente!˝ rekla mu je.

César Cigliutii iz Argentinske homoseksualne zajednice (AHZ), koja je djetetu pružila pravnu i psihološku pomoć, izjavio je da je ovo ˝povijesni˝ slučaj.

Gabriela je rekla medijima da je njezin sin ˝želio imati dugu kosu. Želio je nositi suknju i moju odjeću. Mislila sam da je to neka igra dok nisam vidjela dokumentarac na National Geographicu o transrodnoj djevojčici u SAD-u. To je bila životna priča mog sina. Tad sam shvatila da je on trans djevojčica, da je njegov identitet ženski. Rekla sam samoj sebi: ako ona želi biti princeza, pomoći ću joj˝, dodala je.

Odluka o priznavanju prava djetetu na promjenu imena i spola u službenim dokumentima donesena je nakon što je Gabriela pisala guverneru Buenos Airesa Danielu Scioli i argentinskoj predsjednici Cristini Kirchner, kako bi im objasnila da se Manuel izjašnjavao kao djevojčica od trenutka kad je progovorio.

Argentinsko Ministarstvo za djecu pozvalo se na međunarodne ugovore o dječjim pravima i ustanovilo da dijete ima ˝progresivnu sposobnost˝ davanja pristanka i da, shodno tome, može uživati ˝dobrobit˝ Zakona o rodnom identitetu i promijeniti svoj identitet.

AHZ je inzistirala da dječak dobije nove dokumente kako bi ga poštedjela ˝sramote i poniženja˝, koje bi, po riječima njegove majke, doživio ˝kad bi došao na hitnu pomoć s temperaturom, a doktori bi se umjesto koncentriranja na njegovo zdravlje, pitali zašto dječak nosi repić i suknju.˝

Argentinski su mediji popratili priču naslovima kao što su: ˝Luana, djevojčica rođena s muškim genitalijama.˝ Pro-obiteljske udruge i crkve nisu reagirale.

Argentina je u svibnju 2012. godine donijela Zakon o rodnom identitetu, kojim se svakoj osobi priznaje pravo da bude identificirana po imenu i spolu na način kako ta osoba to definira. 
Zakon također zahtijeva da država osigura sve nužne medicinske tretmane kako bi se ˝tijelo, uključujući genitalije, prilagodilo samopercipiranom rodnom identitetu˝.

Manuel, koji ima brata blizanca, ide u školu koja ˝poštuje˝ njegov novi identitet. Roditelji su mu rastavljeni nekoliko godina i otac ga rijetko posjećuje.

Izvor: Life Site News

L.Ć. | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]