'IZ KULTURALNIH RAZLOGA'

Saudijska Arabija zabranila National Geographic s Papom na naslovnici

Saudijska Arabija zabranila je arapsko izdanje jednoga od najpopularnijih svjetskih časopisa „National Geographic“ i to zbog naslovnice s papom Franjom.

POPE_c0-286-640-659_s561x327

Naslovnica spornog broja National Geographica na kojoj stoji: Reforma Crkve – Franjo vodi tihu revoluciju

„Dragi čitatelji u Saudijskoj Arabiji, ispričavamo se što niste primili kolovoški broj časopisa. Prema distributeru, časopis je odbijen iz kulturalnih razloga“, stoji u priopćenju Alsaada Omara al-Menhalyja, glavnog urednika arapskog izdanja.

Kako piše Foreignpolicy.com, uzroci zabrane nejvjerojatnije leže u spominjanju „tihe revolucije“ koju, prema razumijevanju urednika National Geographica, papa Franjo provodi u Katoličkoj Crkvi i Vatikanu, a što bi u strogoj muslimanskoj državi kao što je Saudijska Arabija moglo imati „opasne implikacije“.

Vrlo je vjerojatno kako je i uvodnik u kojemu se govori o potrebi prilagodbe religijskih institucija svijetu koji se ubrzano mijenja, jedan od razloga zabrane. Prema razmišljanjima Urednika, temeljni stupovi vjere trebaju biti zamijenjeni novima ukoliko ne uspijevaju ispuniti svoj smisao. Očito je kako su ovakve interpretacije papinog djelovanja bile previše za Vlast Saudijske Arabije, monarhije čije se uređenje temelji na Kuranu i šerijatskom pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

M.V.|Bitno.net


Objavljeno: 9. rujna 2015.

Možda vam se svidi