Sarajevo

Tradicionalni svjetski susret za mir Zajednica sv. Egidija ove godine organizira u suradnji s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, Srpskom pravoslavnom crkvom, Vrhbosanskom nadbiskupijom i Židovskom zajednicom Bosne i Hercegovine u Sarajevu od 9. do 11. rujna. Inicijativi koja je ujedno i najveći događaj religijskog i političkog dijaloga od nedavnog rata, punu podršku daju sve vladine institucije Bosne i Hercegovine.

Riječ je o susretu koji Zajednica sv. Egidija organizira na tragu Duha Asiza već punih 25 godina a ugostili su ga mnogi europski gradovi i Washington.

Stotinjak vjerskih poglavara svih vjera i konfesija te uglednici iz svijeta kulture i politike iz više od šezdeset zemalja tih će dana Sarajevo učiniti gradom mira i suživota, simbolom za Europu i za cijeli svijet. Za stabilnost i sigurnost Europe nužno je ojačati miran suživot u zemljama Jugoistočne Europe. Taj međureligijski susret s temom “Naša je budućnost živjeti zajedno” želi pridonijeti izgradnji ozračja povjerenja i poštovanja u cijeloj regiji.

Ujedno to će biti prilika podsjetiti se i na riječi koje je prije petnaest godina za povijesnog posjeta Sarajevu, 12. travnja 1997. godine, izrekao papa Ivan Pavao II. “Neka više nikada ne bude rata, neka više nikada ne bude mržnje i nesnošljivosti! To je poruka ovog stoljeća i ovog tisućljeća koji su se već približili svome svršetku… Logiku neljudskog nasilja valja zamijeniti konstruktivnom logikom mira… Neka Bog udijeli Bosni i Hercegovini, kao i svem pučanstvu Balkana, Europe i svijeta, da nikada ne prestane doba mira u pravdi.”

SusretSusret će biti svečano otvoren u nedjelju 9. rujna u poslijepodnevnim satima u Skenderiji. Tridesetak tematskih panela u ponedjeljak 10. rujna i utorak 11. rujna prije podne bit će mjesto dijaloga i razmjene iskustava o najrazličitijim temama iz vjerskog, međuvjerskog, političkog, gospodarskog života.
U utorak popodne na religijskoj tradiciji na različitim mjesta gradu održat će se Molitva za mir, a potom će sudionici u Procesiji za mir proći gradom do Trga pred Domom oružanih snaga gdje će se održati završna svečanost i proglas te potpisivanje “Apela za mir 2012.”

Otvaranju je moguće nazočiti samo uz propusnicu koju je moguće dobiti u Organizacijskom uredu. Sudjelovanje na panelima je slobodno, no organizatori mole najavu u Ured, kako bi se osigurao dovoljan broj mjesta. Na završnoj svečanosti sudjelovanje je slobodno.

Novinari zainteresirani za praćenje skupa pozvani su iz organizacijskih razloga dostaviti podatke (ime i prezime, redakcija) u Organizacijski ured do kraja kolovoza. Za vrijeme skupa Press-centar će se nalaziti u Skenderiji.

Prijave i dodatne obavijesti mogu se dobiti u Uredu na adresi Zajednica Sant’Egidio, Ulica Josipa Stadlera 11, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, telefon +387 33 574330, fax +387 33 574332 (utorak, srijeda, četvrtak) u vremenu od 10 do 13 sati, te putem elektroničke pošte meetingsarajevo2012@gmail.com. (ika/bitno.net)