Mladi iz raznih država već pristižu u Berlin na skup koji svake godine organizira ekumenska zajednica Taizé pod geslom ‘Hodočašće povjerenja na zemlji’, a na kojem će od 28. prosinca do 1. siječnja sudjelovati više od trideset tisuća mladih. Kao i svake godine mladima pristižu brojne poruke mnogih crkvenih i svjetskih uglednika. U ovogodišnjoj poruci Sveti Otac potiče mlade da „prodube izvore nade“ i „u cijelome svijetu otvore nove putove povjerenja“.

Povjerenje nije – stoji u Papinoj poruci – slijepa bezazlenost. Oslobađajući se od ropstva straha to vas povjerenje, stečeno u vjeri u Krista i u životu Njegova Duha u vašim srcima, čini dalekovidnijima i spremnijima odgovoriti na brojne izazove i teškoće s kojima se imaju sučeljavati današnji muškarci i žene – istaknuo je Sveti Otac u poruci mladima.

U svojoj poruci mladima ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I, podsjećajući da se život često opisuje kao „hod sličan hodočašću“, ističe da solidarnost ne treba biti slogan samo nekih političkih stranka. Riječ je o obvezi koja se odnosi na cjelovitost ljudske osobe, na djelovanje i molitvu.

Moskovski i cijele Rusije patrijarh Kirill podsjeća da se duboka obveza ljudske solidarnosti temelji na objavi koju smo primili u božićnim događajima: božansko sinovstvo svih ljudi, dakle i bratstvo među njima, nadvisuju svaku nacionalnu i društvenu razliku – istaknuo je patrijarh Kirill.

U svemu je s vama Bog koji čini sve širi i poticajniji obzor– piše mladima anglikanski nadbiskup Canterburya. Glavni tajnik svjetskog luteranskog saveza Martin Junge ističe pak da smo svi u zamci novca, tržišta i samih svojih sposobnosti ako se ne pouzdajemo u Boga.
Tajnik Ekumenskog vijeća Crkvi Olav Fyske Tveit dodaje pak da je svijet pun nesigurnosti. Situacije i okolnosti mogu biti teške, ali ako budemo ujedinjeni, čvrsto vjerujući da se ništa ne može prepriječiti između nas i Kristove ljubavi, odlučno ćemo se sučeliti s tim nesigurnostima.
U svijetu koji gubi povjerenje u ustanove, a mnogi su razočarani ustaljenim poretkom, solidarnost je pravi temelj za globalna rješenja – piše Ban Ki-moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, u poruci mladima.

Da solidarnost povezana s osobom Isusa Krista bude sposobna iznjedriti istinsku ljubav, uklopljenu u stvarnosti svijeta – poželio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy. Njemačka kancelarka Angela Merkel podsjeća da u Berlinu, gdje se održava ovogodišnji susret mladih tezeovaca, mnogi tragovi svjedoče kako slobodu i demokraciju uvijek i iznova treba živjeti i oživljavati. (rv/bitno.net)