Ruske atletičarke Ksenija Rižova i Julija Guščina, za koje su zapadni mediji tvrdili kako je njihov poljubac na pobjedničkom postolju na nedavnom Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi bio potpora gay pokretu, oštro su demantirale takve napise i izjavile kako je njihova sportska pobjeda stavljena u drugi plan zbog politike.

Rižova i Guščina članice su ruske štafete 4 puta 400 metara koja je na prvenstvu osvojila zlatnu medalju i time prekinula dugogodišnju američku dominaciju.  Nakon dodijeljivanja medalje Ruskinje su si međusobno čestitale, a Rižova i Guščina su se tijekom čestitarskog poljupca dodirnule ustima. U tom trenutku je nastala fotografija koja je obišla svijet i koju su svi komentirali kao prosvjedni čin atletičarki protiv nedavno donesenog ruskog zakona o zabrani homoseksualne propagande. Nakon toga su se oglasile atletičarke i rekla da to nema veze sa stvarnošću, te kako ih netko koristi za svoje političke ciljeve.

” Bile smo potpuno zapljusnute osjećajima, osvojili smo zlatnu medalju nakon osam godina. I u jednom trenutku, dok smo si čestitale, naše usne su se dodirnule. Nemam pojma u čijoj fantaziji je nastala ta konstrukcija. Ja i Julija smo udate i nismo u takvom odnosu”, rekla je Ksenija Rižova i dodala:

“Ovakve pobjede je teško ostvariti i ne razumijem zašto je naš sportski uspjeh morao biti ovako zasjenjen. Umjesto da nam čestitaju, mediji su odlučili uvrijediti i nas i cijelu Rusku atletsku federaciju.

Slika nje i Guščine, naravno, obišla je cijeli svijet, dok je demantij tvrdnji o njihovom navodnom gay aktivizmu koji im je podmetnut dobio puno manje publiciteta. Nedavno okončano svjetsko prvenstvo u Moskvi proteklo je u znaku sporova oko ruskih zakona protiv homo-propagande, pa je puno publiciteta dobila izjava svjetske prvakinje u skoku s motkom Jelene Isinbajeve koja je te zakone podržala.

J. I. | Bitno.net