Četrdeset tisuća mladih iz cijele Europe i šire okupit će se u talijanskom glavnom gradu kako bi šest dana molili, razmjenjivali mišljenja i dijelili život sa župama, obiteljima i vjerskim zajednicama u Rimu i okolici.

Zajedničke će se molitve održavati dvaput dnevno u sedam bazilika i glavnim crkvama u gradu, među njima u bazilikama Sv. Ivana Lateranskog, Svete Marije Velike i Sv. Pavla izvan zidina.

Zajednički obroci dijelit će se na Circo Massimo, a tematske radionice u poslijepodnevnim satima uključuju posjet katakombama i drugim povijesnim mjestima važnima za vjernike. U subotu 29. prosinca u 18 sati ispod svoda bazilike Svetog Petra odjekivat će pjesme iz Taizea na molitvi s papom Benediktom XVI.

Na taj su način u susret uključene vlastitosti i posebnosti Vječnoga grada, no i ovaj europski susret mladih ima već poznate točke “Hodočašća povjerenja na Zemlji”: jutarnji program u župama s trenucima molitve, razgovora i otkrića znakova nade u susjedstvu; radionice u poslijepodnevnim satima o duhovnim, umjetničkim i društvenim temama; molitva za mir i “Festival naroda” u župama uvest će mlade u novu godinu.

Po dolasku u Rim mladi će primiti poruku brata Aloisa, priora Zajednice iz Taizea, koja sadrži četiri prijedloga za “otkrivanje izvora povjerenja u Boga”. Brat Alois piše: “Nadamo se da će ovaj susret u Rimu biti lijepo iskustvo zajedništva, u kojem će mladi upoznati Crkvu kao mjesto prijateljstva, gdje smo ujedinjeni izvan svih granica. A Onaj koji nas ujedinjuje jest uskrsli Krist!” (ika/bitno.net)