Tekst potiče države članice da zakonima promiču načelo o pravu na identitet roda koje se temelji na samoodređenju kako bi transrodne osobe, također i maloljetnici, bez obzira na biološku danost, u osobnim dokumentima mogli promijeniti ime i spol.

Osvrnuvši se na usvojeni prijedlog rezolucije u razgovoru za Radio Vatikan Luca Volonté, nekadašnji predsjednik Europske pučke stranke i predsjednik Zaklade „Nove zemlje“, rekao je da se države nasreću neće puno obazirati na takve vrste rezolucija, a posebice neće na ovu. Riječ je o rezoluciji, ne samo pogrešnoj jer je protiv naravi, nego i stoga jer se pravno pripadnost rodu, muškom ili ženskom, određuje po naravnoj danosti, bez obzira na spolne sklonosti, ali stvar je još gora jer se, čini mi se, osim moralnoga i kulturalnog problema u obzir ne uzima ni problem troškova – kazao je Volonté pojašnjavajući:

Omogućiti svima da biraju i određuju, prema trenutačnom raspoloženju, vlastiti spol, znači sustav javnih uprava četrdeset sedam država – članica Europskoga vijeća opteretiti milijunskim troškovima radi mijenjana identiteta, osobnih iskaznica, dokumenata, te socijalnih pogodnosti za jedan ili drugi spol, jedan ili drugi rod. Mislim da prihvatljivost takvih tekstova treba biti ozbiljan problem za Europsko vijeće i njegovu skupštini; pitam se, može li se jedan tekst poput ovoga predlagati na izglasavanje, jer od država s pravnog gledišta zahtijeva nemoguće, a s upravnoga nešto apsolutno nepojmljivo – objasnio je Luca Volonté.

Na primjedbu da se i o maloljetnicima govori u tekstu rezolucije, rekao je da je to još gore jer bi istospolni roditelji mogli utjecati na rodnu pripadnost vlastite djece. U Nizozemskoj i skandinavskim zemljama u specijaliziranim klinikama, koje plaća država, utječu na promjenu spola kod maloljetnika, a već je dokazano da osim fizičke štete te radnje izazivaju i psihološka nesnalaženja maloljetnika – istaknuo je Luca Volonté.

Radio Vatikan | Bitno.net