Relikvija

Krakowski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz (73) predvodio je na svetkovinu Svih svetih svečano pontifikalno misno slavlje u Marijinoj bazilici u Kevelaeru u Njemačkoj, povodom završetka ovogodišnje hodočasničke godine, a na poziv tamošnjega rektora svetišta vlč. Rolfa Lohmanna (49). Tom je prigodom kardinal Dziwisz svetištu poklonio relikviju krvi blaženog pape Ivana Pavla II., koja će od sada biti na trajno javno štovanje svim hodočasnicima koji dolaze u Kevelaer. Relikvija će biti postavljena u kapelici ispovijedanja koja se nalazi uz samu baziliku svetišta, a gdje su na jednom zidu uz ispovjedaonice postavljene relikvije nekoliko svetaca (Adolfa Kolpinga, Arškog župnika …).

Nakon svete mise u bazilici, kardinal je na vanjskom oltaru u Forumu Pax Christi održao prigodnu propovijed koristeći prve riječi blagopokojnog pape Ivana Pavla II., 16. listopada 1978. godine, nakon izbora za 264. papu po redu: «Ne bojte se! Štoviše, širom otvorite vrata Kristu! Otvorite Njegovoj spasiteljskoj vlasti granice država, gospodarske i političke sustave, široka područja kulture, uljudbe, razvitka. Ne bojte se! Krist zna što je u čovjeku. Samo On to zna!” Zatim je nazočnima udijelio papinski blagoslov.

Spomenimo i to da je ovo marijansko svetište prije točno 25 godina pohodio i bl. papa Ivan Pavao II. i to 2. svibnja 1987. godine, gdje je klečeći pred čudotvornom Gospinom slikom Tješiteljice Žalosnih («Consolatrix Afflictorum») na Kapellenplatzu predmolio molitvu «Anđeo Gospodnji».

«Ovo je odličan poklon za naše svetište. Relikvija je nešto veliko i posebno. Ona je znak povezanosti s blaženim Ivanom Pavlom II. kojeg hodočasnici jako štuju i časte», rekao je rektor svetišta vlč. Rolf Lohmann.

Kevelaer je gradić sa 28 tisuća stanovnika, a godišnje ga posjeti oko 800 tisuća marijanskih hodočasnika. Ovo je danas po veličini drugo marijansko svetište u Njemačkoj. Više o ovome na portalu svetišta www.wallfahrt-kevelaer.de.

Francisko Pavljuk | Bitno.net