Predstojnica franjevačkog samostana školskih sestara Krista Kralja u Sarajevu sestra Ivanka Mihaljević upozorila je na sve češće uvrede i diskriminaciju redovnica u Sarajevu, kazavši da zbog straha od vehabija, sljedbenika radikalnog islama, ne idu bez pratnje ulicama ovoga grada, prenijeli su u utorak mediji u BiH

 

Kako prenosi tportal.hr, sestra Ivanka Mihaljević je tijekom boravka u Njemačkoj predstavnicima dobrotvorne ustanove Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) rekla da su časne sestre “sve češće izložene verbalnim uvredama u javnosti”.

“Svakodnevni život općenito je sve teži. Sve više muslimanskih ekstremista emigrira iz Saudijske Arabije i otvara tvrtke u BiH”, rekla je.

Pri tome je navela i osobni primjer da joj u trgovini u kojoj su vlasnici pripadnici vehabija nisu željeli prodati kruh.

“Iako je kruhova bilo na polici, on ih jednostavno nije želio prodati katoličkoj časnoj sestri. Znači, iako je to naš dom mi se ondje osjećamo nepoželjnim”, rekla je predstojnica franjevačkog samostana školskih sestara Krista Kralja u Sarajevu.

Pojasnila je međutim da Hrvati katolici imaju posve suprotna iskustva s domaćim bosanskohercegovačkim muslimanima, kazavši da se i oni srame ponašanja ekstremista koji dolaze u BiH.

Sestre franjevke Krista Kralja u Sarajevu, kojem pripada i sestra Ivanka Mihaljević, pokrenule su program međureligijskog dijaloga i suradnje, zauzimajući se promicanje mirnog suživota svih religija. U trogodišnji program uključeni su katolici, muslimani i pravoslavni vjernici čime rade na promicanju snošljivosti, nenasilja i međusobnog poštovanja. (tportal/bitno.net)