Unatoč činjenici da je Europski parlament osudio surogatstvo u svim svojim oblicima portal narod.hr proanalizirao je kako su za pojedine članke glasali hrvatski zastupnici.

Spomenuta Rezolucija u članku 114. donosi:“Europski parlament (…) osuđuje praksu surogatstva koja potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba; smatra da praksu gestacijskog surogatstva koja uključuje reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju, treba zabraniti te se njome treba hitno pozabaviti u okviru instrumenata ljudskih prava.”

Za spomenuti dokument glasao je čak 421 zastupnik dok je 86 glasovalo protiv, a 116 nije prisustvovalo glasanju.

Činjenica je međutim kako hrvatski zastupnici koji pripadaju “desnici” nisu bili složni oko svih članaka spomenute Rezolucije. Tako je za članak 92., u kojem se navodi da će se temeljna prava LGBTI osoba više poštovati ako one budu imale pristup institucijama braka i životnog partnerstva, uz “lijeve” zastupnike koji su podržali članak, Dubravka Šuica iz HDZ ostala suzdržana dok su ostali bili protiv.

Veće razlike uočene su oko ratifikacije Istanbulske konvencije koja kao obvezujući međunarodni ugovor sadrži definiciju “roda” i promiče rodnu ideologiju koju su podržali Plenković i Šuica dok su Stier, Maletić i Petir bili protiv.

U konačnom glasovanju o cijelom tekstu Rezolucije, zastupnici Stier, Šuica, Plenković, Maletić i Tomašić bili su suzdržani, zastupnica Petir je bila protiv, dok su ostali zastupnici glasovali za usvajanje Rezolucije.

Narod.hr | Bitno.net