Rabin Abraham Skorka, Papin prijatelj i rektor židovskog sjemeništa u Buenos Airesu, boravio je ovog tjedna u Rimu na Međureligijskoj konferenciji o dijalogu između židova i kršćana, javlja Romereports. Skorka je novinarima govorio o svom prijateljstvu s Papom, te kako mu je jedno Papino razmišljanje pomoglo razumjeti i prihvatititi smrt. Kaže da za njega papa Franjo nije samo poglavar Katoličke crkve, već prije svega blizak prijatelj.

– Što mislim kad kažem da je pravi prijatelj? Pa, on je netko s kim mogu slobodno razgovarati, o svemu. S njim razgovaram otvorena srca – rekao je rabin novinarima.

Skorkino prijateljstvo s Papom vezano je za Buenos Aires. Ondje su 2010. godine napisali knjigu „Na nebu i na zemlji“ koja donosi njihove razgovore o najrazličitijim temama: o Bogu, đavlu, ateistima, smrti, eutanaziji, pobačaju, rastavi braka, i o svemu s čim se čovjek sučeljava.

1000164_550095845054437_1929540311_nDok su radili na knjizi rabinov je svekar preminuo, a Bergoglio je ostao bez jednog od svoje braće. Unatoč njihovim vjerskim razlikama, kaže rabin, kardinal Bergoglio pomogao mu je razumjeti i prihvatiti smrt.

– Rekao je da umrijeti znači imati snage i hrabrosti predati dušu Bogu. Taj njegov komentar izliječio je naša srca – ističe rabin.

Prije nego je postao papa, jedan od Bergoglijevih prioriteta u Buenos Airesu bio je pojačati odnos i razumijevanje između katolika i židova.

– Za papu Franju židovi su „starija braća u vjeri“, on tako i shvaća postojeći odnos između članova dviju vjera – izjavio je Skorka.

M.F. | Bitno.net