Krunidba kralja Charlesa III. u subotu 6. svibnja bit će povijesni trenutak kako za Katoličku Crkvu i britansku monarhiju, tako i za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Naime, po prvi put od razlaza s Rimom, katolički prelat će službeno sudjelovati u ceremoniji krunidbe, zajedno s drugim kršćanskim vođama diljem zemlje koji su pozvani da službeno blagoslove novog kralja, prenosi CNA.

Red službe, koji je objavila Engleska crkva, objašnjava: “Napredak ekumenskih odnosa od 1953. znači da će po prvi put ovaj blagoslov dijeliti kršćanski vođe iz različitih dijelova zemlje.”

Blagoslovi će se održati kratko nakon što nadbiskup Canterburyja službeno okruni kralja Charlesa III., nakon čega će zvona Westminsterske opatije zvoniti dvije minute, a zatim će započeti službeni blagoslovi.

Kardinal Vincent Nichols, katolički nadbiskup Westminstera, reći će: “Neka Bog izlije na Vas bogatstvo svoje milosti, neka vas čuva u svom svetom strahu, pripremi vas za sretnu vječnost i primi vas konačno u svoju besmrtnu slavu.”

Među ostalim kršćanskim vođama koji će službeno dati blagoslov su nadbiskup Yorka, grčki pravoslavni nadbiskup Thyateire i Velike Britanije, upravitelj Slobodnih crkava, glavni tajnik ekumenske organizacije “Crkve zajedno u Engleskoj” i nadbiskup Canterburyja.

Uoči krunidbe, Katolička biskupska konferencija Engleske i Walesa potiče katolike da se posebno mole za novog kralja koristeći molitvenu karticu koju su izdali. Na molitvu se posebno poziva tijekom srijede, četvrtka i petka, trodnevlja uoči krunidbe.

“Također možemo moliti za njega kada se okupimo na molitvu na misi. Ovo molitveno trodnevlje će kulminirati u petak navečer kada smo zamolili svaku katoličku zajednicu da služi posebnu misu za Kralja prije krunidbe u subotu”, poručuju katolički biskupi.

Dodajmo kako je Tiskovni ured Svete Stolice objavio da će kao predstavnik Pape i Svete Stolice na krunidbi biti nazočan i državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.