CitizenGO poziva na potpisivanje peticije: “Zaustavite čedomorstvo”. Kako navode u pozivu na potpisivanje, prema zaključku studije objavljene u znanstvenom časopisu za opstetriciju i ginekologiju (British Journal of Obstetrics and Gynaecology) stopa preživljavanja kod djece koja se rode s navršena 23 tjedna trudnoće iznosi 10%. Tijekom postupka namjernog pobačaja nakon 20. tjedna trudnoće, u mnogim se slučajevima rodi živo dijete. Tu djecu se najčešće ostavlja da umru a da im se ne pruži pomoć. Ona se satima muče očajnički pokušavajući samostalno disati, a ponekad ih ubijaju smrtonosnom injekcijom ili gušenjem, te ih bacaju u organski otpad, nakon što umru.

Nevladine organizacije (Međunarodni katolički ured za djecu, Svjetska unija katoličkih ženskih organizacija, Federacija katoličkih obiteljskih udruga Europe i Europski centar za pravo i pravdu) tražili su sastanak s Nilsom Muižnieksom, Povjerenikom Vijeća Europe za ljudska prava, kako bi mu uručile dokument u kojem se razotkriva što se događa s djecom koja su rođena živa tijekom izvođenja postupka pobačaja. Podaci su potkrijepljeni službenim podacima i svjedočanstvima primalja.

Povjerenik je odbio primiti ove organizacije na sastanak tvrdeći kako ta pitanja nisu u njegovoj nadležnost. U srpnju 2014. Odbor ministara Vijeća Europe također nije želio donijeti odluku o ovom pitanju. Odbor se nije mogao složiti u vezi s mjerama koje je potrebno poduzeti “kako bi se zabranilo da se fetusima koji prežive abortus uskraćuje zdravstvena skrb na koju imaju pravo kao – živorođena ljudska bića – sukladno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima?”. Neke vlade, zbog straha od preispitivanja legalnosti abortusa u poodmakloj trudnoći, odbijaju javno priznati da ova novorođenčad ima svoja prava.

Nakon što je Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava i Odbor ministara Vijeća Europe odbijanjem donošenja odluke prešutno odobrilo čedomorstvo i nehumano postupanje prema novorođenčadi, Europski centar za pravo i pravdu (ECLJ) 19. svibnja 2015. pred Vijećem Europe predstavio je peticiju “Zaustavite čedomorstvo.” Peticija je do sad skupila više od 209 000 potpisa, što je čini najvećom peticijom upućenom Vijeću Europe. Nakon predstavljanje peticije pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe, uslijedila je živa rasprava, te je odluka o ovom pitanju odgođena za 22. lipnja.

Cijelu peticiju upućenu Vijeću Europe možete pročitati i potpisati ovdje.

CitizenGO | Narod.hr | Bitno.net