Nepoznati počinitelj provalio je u drevnu baziliku Sv. Foške kraj Vodnjana i otuđio sav milodar, a u crkvi nije ništa oštećeno, izvijestio je u četvrtak 28. srpnja župnik u Vodnjanu mons. Marijan Jelenić, navevši da je to od 2004. godine rekordna 42. provala u crkvu.

Turisti su u srijedu 27. srpnja obavijestili župnika mons. Jelenića da je provaljeno u baziliku Sv. Foške. Nepoznati je provalnik sa sjeverne strane odvalio željezni zaštitni križ s prozora i stakleni prozorčić i ušao u crkvu.

Župnik je odmah pozvao policiju koja je stigla nakon pola sata. Nakon njih došla je i ekipa za očevid. U samoj crkvi ništa nije oštećeno. Otvorena je samo škrabica za milodare iz koje je otuđen sav novac, a, prema riječima župnika, vjerojatno i neki dragocjeni zavjetni dar, jer se škrabica zbog bolesti službenog čuvara nije otvarala dvije godine.

Prema procjeni mons. Jelenića, po uskoći prozora suditi je da se radi o mršavoj osobi. Župnik je naveo da nestaju i milodari koji se ostavljaju na otvorenom uz „Križ molitve“. Ali, kako je naveo vodnjanski župnik, ima i zlobnika koji su poskidali i odbacili mnoštvo krunica što ostavljaju hodočasnici na „Križu molitve“. A ovaj je provalnik, prema župnikovim riječima, sakrio odvaljeni križ.

Bazilika svete Foške datira iz 600. godine i uživa glas čudotvornosti. Posjećuju ju ljudi danju i noću. Crkva je na osami i stoga rado na meti lopova.