Koptski biskup Golta ističe da će kršćani radije podnijeti mučeništvo, nego plaćati robovski porez

Egipat i kršćani

Kršćani u Egiptu nisu spremni plaćati posebni porez, istaknuo je koptski katolički biskup Yuhanna Golta na popularnoj TV emisiji “Masr al-Jadida” (Novi Egipat), kako je 14. prosinca izvijestila zaklada “Pro Oriente”.

U posljednjih nekoliko tjedana salafistički političari uporno se zalažu da se kršćanima nametne posebni porez “Jizya”, u skladu sa starim islamskim propisima. Ako taj posebni namet ne plate, morali bi napustiti zemlju. Biskup Golta na te zahtjeve odgovara: “Mi ćemo to odbiti čak i po cijenu mučeništva.”

Ako će vjerojatna islamistička većina u parlamentu uvesti takav posebni porez, kršćani će se najprije obratiti pravnim stručnjacima Sveučilišta Al-Azhar i umjerenim muslimanima. “Ni u kom se slučaju nećemo obraćati Ujedinjenim narodima ili bilo kojoj stranoj sili, jer to ne donosi ništa. A ako ništa ne uspije, platiti ćemo našom krvlju, jer ne želimo da nas itko vraća u vrijeme kada smo bili porobljeni. Uskoro ulazimo u 2012. godina, a Jizya je dokinuta sredinom 19. stoljeća. Mi smo izvorno iz ove zemlje i nismo nikakvi strani radnici ili doseljenici”, piše “Pro Oriente” navodeći biskupove riječi.

Energično je odbio predbacivanja islamista da se u katoličkim školama djecu nagovara da pređu na kršćanstvo. “80 posto učenika, nastavnika i administrativnog osoblja naših 170 škola su muslimani. Svi oni žive s nama i među nama i to vrlo lijepo. Nitko takve sumnje nikada nije niti spomenuo.”

Premda su se glasine protiv kršćana ubrzo proširile medijima, biskup ističe upravo suprotno: “Uvjeravam muslimane, a Bog mi je svjedok, da u našim školama ne provodimo prozelitizam. Mi samo širimo vjeru u Boga te potičemo humanitarne vrijednosti, kao što su ljubav, čistoća, red i civiliziranost. ”

Ponesene izbornim uspjehom, islamske skupine sada uviđaju da se moraju suočiti s gospodarskim problemima. Novac koji su dobivali kao potporu u političkom nadmetanju, radikalni vjernici sada moraju opravdati širenjem vjere. Problem je u tome što islam nije odvojen od politike, istaknuo je biskup Golta, a “moć kvari mir.” (ika/bitno.net)