Nakon što je u nedjelju u Tanzaniji ubijen katolički svećenik Evarist Mushi pred crkvom u kojoj je trebao služiti misu, tanzanijski svećenici i biskupi dobili su SMS-ove s prijetnjama smrću i porukom kako je ovo ubojstvo “tek početak” napada na kršćane.

“Zahvaljujemo našoj mladeži školovanoj u Somaliji zato što je ubila nevjernika. Još će takvih umrijeti. Spalit ćemo crkve i domove. Još nije gotovo, a najgore vam će biti na Uskrs”, stoji u poruci koju su primili biskupi Katoličke crkve i vjernici. Poruka je potpisana s “Muslimanska obnova”, što je ime islamističke skupine povezane s al-Šababom, terorističkom grupom koja djeluje u Somaliji i dio je terorističke mreže al-Qa’ida. Tjedan dana prije katoličkog svećenika ubijen je protestantski pastor Mathew Kachira.

Mushi je ubijen na otoku Zanzibaru, autonomnoj tanzanijskoj pokrajini gdje kršćani čine oko 3 posto od 1,2 milijuna stanovnika u kojoj su većina muslimani.

U cijeloj Tanzaniji kršćani čine oko 60 posto stanovništva koje ukupno broji 45 milijuna ljudi. Međutim, kako tvrde pojedini mediji, situacija u pojedinim dijelovima države postaje sve napetija jer islamistički fundamentalisti počinju unositi razdor u državi u kojoj su pripadnici različitih vjera dosad uglavnom mirno živjeli jedni uz druge.

“Sve što želimo jest mir, jedinstvo i ljubav među stanovnicima Tanzanije bez obzira na njihovu vjeru”, izjavio je nedavno katolički biskup grada Geita Damiani Denis Dallu. Dallu je rekao i kako su obični muslimani također uplašeni, jer ekstremisti udaraju i na njih.

G. A. | Bitno.net