Poljak Janusz Switaj prije šest godina bio je svojevrsnim junakom liberalnih krugova koji se u toj državi zalažu za legalizaciju eutanazije. Kao 18-godišnjak, 1993. doživio je nesreću na motociklu nakon koje je ostao paraliziran, a da bi mogao disati priključen je na respirator. Te 2007. podnio je zahtjev pred poljskim sudom da mu se dopusti da ga eutanaziraju i tako započeo žestoku raspravu u poljskoj javnosti o “pravu na dostojanstvenu smrt”. Zahtjev mu je odbijen, iako su pojedine ankete u medijima tada pokazivale kako čak većina Poljaka smatra da mu treba dopustiti eutanaziju.

Potaknuta svim napisima o njemu, u kontakt s Januszom stupila je Anna Dymna, poljska glumica koja vodi fundaciju “Unatoč svemu” koja se bavi pomaganjem invalidnim osobama. Taj je susret Switaju promijenio život. Dymna mu je pomogla nabaviti kolica s kojima se mogao konačno izvući iz kreveta i kretati. Također, ponudila mu je posao u svojoj fundaciji i Switaj ga je prihvatio, angažirajući se tako u pomoći invalidima. Odlučio je položiti maturu o kojoj sve te godine uoće nije razmišljao zbog nedostatka volje za učenjem. U tome je uspio, a potom je odlučio i upisati studij. Ove godine započeo je školovanje na Šleskom sveučilištu u Katowicama. Studirat će psihologiju, jer želi steći dodatno znanje koje će mu pomoći u radu u fundaciji.

– Živi sam primjer kako čovjek uvijek treba sebi postavljati ciljeve u životu i pokušati ih ispuniti – rekao je Switaj.

U studiranju će mu pomoći njegova prijateljica i asistentica Jadwiga koja će biti s njim na predavanjima i snimati ih, te mu pomagati u učenju. Anna Dymna, koja je zaslužna za vraćanje volje za životom u srce Janusza Switaja, cijelu priču objašnjava jednostavno.

– Ponekad, kad je čovjek slomljen i osjeća se nepotrebnim, dovoljno je osmjehnuti mu se. Nekad ga je potrebno potaknuti, a ponekad ga jednostavno zamoliti da uradi nešto – rekla je ona.

Njezina psihologija očito djeluje jer Switaj je od nekadašnjeg čovjeka koji je htio da ga uspavaju danas postao onaj koji zna uživati u onom što mu život daruje, unatoč svim ograničenjima.

– Kad se ujutro probudim i sunčan je i lijep dan, to je za mene već razlog da budem radostan – rekao je Poljak u nedavnom razgovoru za medije.

Možda su neki i željeli pomoći Switaju da “dostojanstveno ode s ovog svijeta”, ali Bog je očito imao druge planove za njega.

J.I. | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]