uzdol

U srijedu, 28. siječnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, u dvorani Vijenac, Kaptol 29a s početkom u 20 sati premijerno će biti upriličena projekcija dokumentarnog filma “Uzdol 41”. Premijeru filma organiziraju župa svetoga Ivana Krstitelja Uzdol – Rama, BiH i udruga “Uzdoljani za svoje poginule”.

O filmu će govoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski, mons. dr. Pavo Jurišić, dekan KBF-a Sveučilišta u Sarajevu, g. Marko Raguž, scenarist i redatelj filma i don Miljenko Džalto, župnik uzdolski. Mmoderator će biti dr. Tanja Baran, novinarka.

U župi sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu pripadnici Armije BiH izvršili su stravičan pokolj nad hrvatskim civilima (29) i vojnicima HVO-a (12) na Uzvišenje Svetog Križa, 14. rujna 1993. godine. U samo jednom prijepodnevu ubijena je 41 osoba. Najstarija ubijena osoba imala je 87 godina, a najmlađa ubijena i masakrirana osoba bilo je desetogodišnje dijete.

Tijela pokojnika devet godina počivala su u zajedničkoj grobnici u gradskom groblju u Prozoru jer se 1993. godine nisu mogli pokopati u svome mjestu.

Kao zavjet župljana župe Uzdol prema svojim mučenicima 2002. godine uzdolske žrtve ekshumirane su i prenošene u novoizgrađeni Memorijalni centar na Uzdolu koji se nalazi uz staru župnu crkvu.

U spomen na poginule, uz staru i novu župnu crkvu podignut je i veliki drveni križ na koji je ugrađen još 41 manji križ. Na svakom manjem križu zapisano je ime i prezime te godina rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve, a kao znak koji će dozivati u sjećanje tragični 14. rujna 1993. godine.

Za stravičan događaj toga dana do danas još nitko nije odgovarao, zločinci nisu kažnjeni, a pravda nije zadovoljena.

Kako bi se otrgnuo zaboravu ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini, snimljen je dokumentarni film pod nazivom „Uzdol 41“.

Dario Prskalo | Bitno.net