Asiz

U Tiskovnom je uredu Svete Stolice jučer prije podne predstavljen skup ‘Predvorje naroda’ koji će se 4. i 5. listopada održavati u Asizu. O skupu, na kojem će sudjelovati i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, govorili su kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu, otac Enzo Fortunato, ravnatelj tiskovnog ureda Franjevačkog samostana u Asizu i pisac Vincenzo Cerami.

Odgovarajući na upit jednoga novinara o bilanci ‘Predvorja naroda’, kardinal je Ravasi rekao da je dosadašnje iskustvo vrlo pozitivno, naročito jer se na raznim skupovima raspravljalo o temama vezanim uz mjesta održavanja ‘Predvorja naroda’, imale su dakle egzistencijalno obilježje – istaknuo je kardinal te poželio da se nastavi dijalog između vjernika i nevjernika koji su bili vrlo aktivni u raspravama, osim toga, ustvrdio je da je ravnodušnost veliki problem današnjice.

Fra Enzo Fortunato u svom je govoru podsjetio da se skup održava usporedo s proslavom blagdana svetoga Franje. To da se skup održava 4. i 5 listopada, smatram nastavkom proslave lika svetoga Franje, ali na drukčiji način. Pisac Vicenzo Cerami rekao je pak da mu se čini da je ‘Predvorje naroda’ „jedina stvar“ koja se miče u talijanskoj kulturnoj panorami. Vjera uvijek privlači umjetnika, čak ako i ne vjeruje – ustvrdio je Cerami. (rv/bitno.net)