Ekvadorski predsjednik Rafael Correa spriječio je legalizaciju abortusa u svojoj državi tako što je zaprijetio političkim partnerima koji su to predlagali da će napustiti svoj položaj ako budu na tome inzistirali.

– Neka rade što hoće. Ja nikada neću dopustiti legalizaciju abortusa – rekao je prošli tjedan u razgovoru za državnu televiziju predsjedniik koji sebe opisuje kao “humanistu, ljevičara i katolika”.

Reagirao je tako na prijedlog pojedinih političara iz pokreta Pais Savez kojeg je on utemeljio i koji drži većinu u Nacionalnoj skupštini. Skupština trenutačno mijenja krivični zakonik i pao je prijedlog da se ukinu kazne za abortus.

– Nismo zato dobili izbore. Gdje u našem programu piše da ćemo ukinuti abortus? Upravo suprotno mi smo pro-life stranka, kao što i u našem Ustavu piše da život mora biti zaštićen od začeća – rekao je Correa i dodao kako mu je dosta nelojalnosti unutar njegova političkog bloka, te kako će podnijeti ostavku ako se one nastave. Nakon njegove prijetne ostavkom koja bi sigurno izazvala političku krizu u državi, krugovi unutar Saveza Pais su odustali od prijedloga. Abortus u Ekvadoru, osim u slučajevima ugroženosti života žene ili silovanja, ostao je tako zabranjen. I Bogu hvala na tome.

Correa je, inače, tipičan političar nove generacije lijevih latinoameričkih vođa koji su počeli dominirati regijom nakon pojave Huga Chaveza. Oštrim je kritičarem američke politike, njegova je zemlja pružila utočište u svojoj londonskoj ambasadi Julianu Assangeu, osnivaču WilkLeaksa kojeg SAD žele uhititi zbog “otkrivanja državnih tajni” na njegovoj zviždačkoj stranici.

J.I. | Bitno.net