Beba

Ruski pravoslavni svećenik Aleksis Tarasov odgovorio je više od 2000 žena od abortusa razgovarajući s njima ili im pružajući konkretnu materijalnu pomoć kako bi zadržali dijete, a rusko Ministarstvo zdravlja objavilo je podatak po kojem je zahvaljujući Tarasovu i njegovim suradnicima u oblasti Volgograda broj pobačaja u zadnjih pet godina spao za 25 posto, objavio je američki portal LifeSiteNews.

Tarasov je svoju borbu protiv abortusa započeo u svojoj parohiji u gradu Voljsku. Tamo se susretao sa ženama za koje bi saznao da razmišljaju o abortusu i proveo sate u razgovorima s njima, odgovarajući ih od ubojstva svoga djeteta. Uskoro je započeo posjećivati i gradsku bolnicu, točnije Odjel ginekologije gdje bi razgovarao sa ženama koje bi se prijavile za abortus. Svećenik je shvatio da ovi razgovori u najvećem broju slučajeva žene uvjere da odustanu od pobačaja.

– Često se događa da je jedina stvar koja je potrebna za odgovoriti trudnice od ove grozne odluke jednostavan i otvoren razgovor s njima – rekao je otac Aleksis.

Ponekad je potrebno i više – pomoći trudnicama koje su često ostale same i napuštene, kako od svojih muškaraca, tako i od obitelji, s konkretnom materijalnom pomoći, dakle privremenim smještajem i novčanim sredstvima potrebnim nakon poroda. Tarasov i njegovi istomišljenici od početka su to shvatili zbog čega su i osnovali Centar za zaštitu materinstva i djetinjstva kojemu je funkcija pomoći trudnicama na više načina. Centar su prvo osnovali u gradu Voljsku, a potom su svoju aktivnost proširili na oblast Volgograda, sve to uz potporu svoje eparhije i financijsku pomoć civilnih vlasti.

U tim centrima trudnice mogu razgovarati sa savjetnicima koji će im objasniti sve štetne posljedice abortusa, kako one medicinske koji se tiču njihova zdravlja, tako i one etičke, ali i ponuditi im potrebnu materijalnu pomoć.

Američki portal prenio je svjedočanstvo 31-godišnje Natalije Ermiškine, jedne od žena koju je otac Aleksis odgovorio od pobačaja. Natalija je izbačena iz državnog stana nakon što ju je ostavio čovjek koji ju je obećao oženiti i s kojim je zatrudnjela. Očajna, odlučila je abortirati.

– Psiholog u bolnici uputio me je na oca Aleksisa. Otišla sam kod njega i nikada se nisam pokajala zbog toga. Rodila sam Aleksandru, a Centar mi je pomogao s privremenim smještajem i odjećom za dijete. Imam svoje dijete i počela sam vjerovati u bolju budućnost za nas – ispričala je Natalija.

– Pokušavamo pomoći ženama u potrebi. Sada nam treba više kuća za mame. Od temeljne je važnosti osigurati domove i opremiti ih za žene s bebama kojima treba privremeni smještaj dok ne riješe stambeni problem. Ali, to nam je teško ostvariti bez pomoći vlasti i donatora – rekao je otac Aleksis.

Cijela ova dojmljiva priča iz Rusije neodoljivo podsjeća na jednu koja se događa u Hrvatskoj. Pavlinski redovnik pater Marko Glogović već nekoliko godina radi potpuno istu stvar kao i otac Aleksis Tarasov – pomaže trudnicama koje zbog teške situacije u kojoj se nađu počinju razmišljati o abortusu i tako spašava živote njihovih beba.

Ako biraš život

Pater Marko i volonteri iz Udruge Betlehem inicirali su otvaranje dvije kuće u kojima su utočište našle trudnice na koje je okolina vršila pritisak da pobace. U tim kućama majke mogu ostati sa svojim bebama dok se ne uspiju “srediti” i složiti život.

– Za nas pobačaj nikad nije rješenje, a svaku trudnicu tretiramo kao najveću svetinju. Željeli smo stvoriti kuću u kojoj će majke biti sigurne, u kojoj će se odmoriti i dobiti pomoć u svojim materijalnim i duhovnim potrebama – rekao nam je svojedobno pater Marko.

Između njegovih i aktivnosti oca Aleksisa postoji ipak jedna značajna razlika. Hrvatska država, nažalost, nikada nije postupila poput ruske države koja je u onome što otac Aleksis čini prepoznala nešto od opće društvene važnosti i to pomogla financijski. Pater Marko i njegovi suradnici u svojoj borbi za spašavanje života ovise uglavnom o privatnim donacijama. Nadajmo se da će se i to uskoro promijeniti, jer je pater Marko više puta istaknuo kako su potrebe sve veće i javlja mu se sve veći broj trudnih žena koje trebaju pomoć.

Oni koji žele pomoći tim ženama mogu to učiniti uplatom na kunski žiroračun Udruge “Centar za nerođeni život Betlehem” broj 2484008-1104754353.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com