Poticaj koji je papa Franjo uputio Demokratskoj Republici Kongo i Južnom Sudanu bio je da ne izgube pouzdanje i da njeguju nadu u što skoriji susret. Bilo je to 2. srpnja, u dan kada je Papa trebao otputovati, i zadržati se do 7. srpnja, na hodočašće mira i pomirenja u tim zemljama. Putovanje je bilo odgođeno kako bi se omogućila terapija kojoj je u tom trenutku Papa bio podvrgnut zbog bolova u koljenu.

Ne dopustite da vam ukradu nadu! – potaknuo je tada papa Franjo u videoporuci upućenoj tim narodima, u kojoj je izrazio žaljenje zbog toga što je bio prisiljen odgoditi taj toliko željeni i iščekivani posjet. Potom im je povjerio važno poslanje, da „okrenu stranicu“ kako bi otvorili nove putove pomirenja, oprosta, mirnoga suživota i razvoja. Došao je trenutak za susret i Tiskovni je ured danas objavio službenu najavu posjeta pape Franje tim dvjema zemljama. Objavljen je također program putovanja te logo i moto tih dvaju posjeta.

Sveti će Otac 31. siječnja 2023. otputovati u glavni grad Demokratske Republike Kongo, Kinshasu, gdje će se već po dolasku susresti s predsjednikom Republike Félixom Tshisekedijem, a potom s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i diplomatskim zborom. Sutradan, 1. veljače, prijepodne će slaviti svetu misu u zračnoj luci „Ndolo“, dok će se poslijepodne, u nuncijaturi, održati dva susreta: prvi sa žrtvama istočnoga dijela zemlje, a drugi s predstavnicima karitativnih ustanova. Sljedećega dana, 2. veljače, Papa će se susresti s mladima i s katehetama, te na molitvenom susretu sa svećenicima, đakonima, posvećenim osobama i sjemeništarcima, a potom će se privatno susresti s članovima Družbe Isusove.

Trećega veljače papa Franjo će otputovati u glavni grad Južnoga Sudana Jubu, a s njim će biti canterburyjski nadbiskup Justin Welby i moderator Opće skupštine škotske Crkve Jim Wallace. Prije odlaska iz Demokratske Republike Kongo, uz ispraćaj u zračnoj luci u Kinshasi, susrest će se s biskupima, u sjedištu biskupske konferencije te zemlje.

U Jubi, nakon svečanosti dočeka Papa će poći u predsjedničku palaču, u kurtoazni posjet predsjedniku republike Salvi Kiiru Mayarditu, nakon čega će uslijediti susret s dopredsjednicima republike te s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i diplomatskim zborom. Sljedećega će se dana Papa susresti s biskupima, svećenicima, đakonima, posvećenim osobama i sjemeništarcima, nakon čega će uslijediti privatni susret s članovima Družbe Isusove, javni susret s interno raseljenim osobama, te ekumenska molitva u mauzoleju „John Garang“. Na dan odlaska, 5. veljače, prije svečanosti ispraćaja i povratka u Vatikan, papa Franjo će slaviti misu u spomenutom mauzoleju.

„Svi pomireni u Isusu Kristu“, moto je putovanja u Demokratsku Republiku Kongo, čiji logo prikazuje Papu u središtu zemljovida te zemlje koji reproducira boje njezine zastave. U unutrašnjosti su prikazani neki elementi biološke raznolikosti kongoanske zemlje. Karta je otvorena prema zapadu – objasnio je organizacijski odbor – kako bi pokazala dobrodošlicu posvećenu tom važnom događaju, kao i plodovima koje će donijeti; osim toga, boje zastave, mudro raspoređene, vrlo su izražajne. Žuta boja simbolizira bogatstvo zemlje: faunu i floru, kopnenu i podzemnu. Crvena boja predstavlja prolivenu krv mučenikā, kao što se još uvijek događa u istočnom dijelu zemlje. Plava boja, u gornjem dijelu, izražava najgorljiviju želju svakog Kongoanca, a to je mir.

Moto putovanja u Južni Sudan preuzet je iz Ivanova Evanđelja: „Molim da svi budu jedno“. Logo sadrži golubicu, obris karte Južnoga Sudana u bojama zastave, križ i dvije ruke koje se rukuju. Iznad obrisa zemljovida nalazi se golubica koja nosi maslinovu grančicu, što predstavlja želju južnosudanskoga stanovništva za mirom. U sredini, dvije ruke koje se rukuju predstavljaju pomirenje plemenā koji čine jednu naciju. Na kraju, križ, prikazan na desnoj strani, predstavlja kršćansku baštinu zemlje i njezinu povijest trpljenja. Uz križ nalazi se natpis „Papa Franjo – Južni Sudan“ te datum apostolskoga putovanja.