Poziv

Predsjednica LCWR-a s. Pat Farrell susrela se 12. lipnja s najvišim dužnosnicima Kongregacije te su u “otvorenom i srdačnom” ozračju raspravljali o “spornim pitanjima i nedoumicama”, ističe se u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice, prenosi Kathpress.

Sveta Stolica je u prosincu 2008. odredila da se provede provjera američkih ženskih redova zbog “ozbiljnih teoloških manjkavosti”. U svibnju su mediji objavili da izvješće istražitelja Kongregacije za nauk vjere redovnice poziva na opsežnu reformu LCWR-a. Riječ je o krovnoj organizaciji kojoj pripada oko 80 posto ženskih redovničkih zajednica i konferencija u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje trenutačno živi oko 57.000 redovnica. Utvrđene doktrinarne manjkavosti, prema izvješćima američkih medija, tiču se odnosa prema pobačaju, zaštiti života, eutanaziji i ređenju žena. Vatikan je također kritizirao stavove prema radikalnom feminizmu ili prema homoseksualnosti. LCWR je te kritike odbacila kao neosnovane te je kritizirala netransparentnost istrage.

Vatikanska izjava ističe da Sveta Stolica, u skladu s kanonskim pravom, svojom nadležnošću nad cjelokupnom upravom LWCR-a, želi promicati međusobnu suradnju redova, suradnju sa Svetom Stolicom te s mjesnim biskupskim konferencijama. Cilj istrage američkih ženskih redovničkih zajednica bio je podržati tu LCWR-ovu “važnu misiju”. Za to je, ističe se, potrebno crkveno zajedništvo, utemeljeno na vjeri u Isusa Krista i na crkvenom učiteljstvu. (ika/bitno.net)