HBK

Foto: HBK
Komisija Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije danas je uputila poziv vjernicima, kao i svim građanima dobre volje u Republici Hrvatskoj da se od iduće nedjelje, 4. ožujka, pridruže širokoj akciji Europskoga saveza za nedjelju, koja okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i Crkve oko zahtjeva za poštivanjem nedjelje kao dana počinka za sve, dana okupljanja obitelji, dana dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih djelatnosti, te kao dana Gospodnjeg koji kršćani svetkuju i slave.

Komisija tako poziva hrvatske građane, navlastito kršćane, da se od tog dana suzdržavaju od kupovanja nedjeljom, te barem tako pokažu da žele poštivati sve one radnice i radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora, ostajući izvan kruga svojih obitelji, svojih bližnjih i svoje djece. Jer ti zaposlenici i posebice te radnice – majke, sestre i kćeri mnogih – u taj dan odmora neće biti sa svojima i zbog njihove odsutnosti njihovi će domovi zjapiti prazni, sivi i sumorni. Stoga je kupovanje nedjeljom svojevrsni oblik licemjerja i bezosjećajnosti s obespravljenima – stoji u Pozivu Komisije, te se odmah ističe kako ljudsku osobu demokratska vlast nema pravo prezreti, niti ju gospodarstvenici imaju pravo izrabljivati.

Sve do novijih vremena – čita se nadalje u Pozivu – nedjelja se i u nas poštivala, kako-tako čak i u doba komunističke diktature. Nadolaskom demokracije opravdano se očekivalo da će poštivanje nedjelje postati pravilom. Ali, svjedoci smo da se pred naletom neoliberalne pohlepe razara i nedjelja, i to u našoj Domovini, gdje se 91% građana izjašnjava kršćanima. Tako je i Ustavni sud, pred pritiskom trgovačkih lanaca popustio i izišao iz europske tradicije i prakse, dopuštajući da poslodavci sami određuju radno vrijeme trgovina i proizvodnih mjesta, ugrožavajući tako i prava i zdravlje, tjelesno i duševno, hrvatskih građana. I tako su zakonodavac – Hrvatski Sabor, i njegov cenzor – Ustavni sud, još 2006. godine omogućili da privatni interes manjine prevlada nad javnom dobrobiti.

Znamo, razumijemo i prihvaćamo da postoje službe od općeg i javnog interesa koje moraju pružati usluge – zdravstvene, sigurnosne, urbane i prometne – i nedjeljom i blagdanom. Znamo i to da je potrebno prihvatiti određenu fleksibilnost u turističkim područjima, ali takva područja imaju i zemlje sa snažnom turističkom djelatnošću, pa ipak uspijevaju poštivati nedjelju. Ali, kod nas vidimo da se širi agresivna i izrabljivačka tendencija u privatnim uslužnim djelatnostima koje nije potrebno pružati baš u nedjelju i blagdane i to prema tisućama žena, zaposlenima u trgovini, koje i inače rade prekovremeno – i vrlo često neplaćeno – ne samo svagdanom, nego i nedjeljom i blagdanom, za minimalne plaće od 2.500 kuna, ne imajući često nijedan slobodan dan, ili pak dobivajući taj dan kad su njihova djeca u školama, a obitelji na poslu ili izvan kuće. I, na kraju, ne bježimo od činjenice da se ovim pozivom borimo i za pravo svih kršćanskih vjernika – ne samo katolika – da svetkuju dan Gospodnji pribivajući nedjeljnoj misi. Jer nije čovjek radi nedjelje, nego je nedjelja radi čovjeka.

Imajući sve ovo u vidiku, Komisija potiče, navlastito kršćanske i katoličke saveze i udruge, ali i sindikate i stranke, da se pridruže Europskom savezu za nedjelju – www.europeansundayalliance.eu – te da i oni daju potporu inicijativama ovoga velikog pokreta za slobodnu i ljudskiju nedjelju. Uvjereni smo da će to biti snažno svjedočenje solidarnosti sa žrtvama diktature profita, a za vjernike istovremeno i djelotvoran i autentičan znak korizmenog odricanja. “I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti” (Mt, 6,18) – zaključuje se u Pozivu Komisije “Iustitia et Pax” Hrvatske biskupske konferencije, koju potpisuje njezin predsjednik sisački biskup dr. Vlado Košić.(rv/bitno.net)