Najmanje 40 osoba – među kojima je najmanje 18 djece – poginulo je u nedjelju u požaru u koptskoj pravoslavnoj crkvi u gradu Gizi u Egiptu, javili su vladini i crkveni dužnosnici.

Vjernici su sudjelovali na božanskoj liturgiji kada je vatra zahvatila crkvu svetog Merkurija (u arapskom svijetu poznatog kao Abu Sefein), izvijestila je ACI MENA.

Prema pisanju Reutersa, požar je izbio na električnim instalacijama, a vatra je blokirala izlaz iz crkve što je uzrokovalo stampedo. U crkvi je u tom trenutku bilo 5000 ljudi.

Požar je uzeo život i župnog svećenika vlč. Abdula Masiha Bakhita, te ozlijedila još najmanje 45 osoba..

Patrijarh Koptske pravoslavne Crkve, papa Tawadros II., izrazio je sućut obiteljima žrtava, navedeno je u priopćenju za medije. “S tugom pratimo tragični incident koji se jutros dogodio u crkvi velikomučenika Merkurija Abu Sefeina u području zračne luke Imbabah, sjeverno od Gize”, kazao je Tawadros II.

„Dok iskazujemo sućut obiteljima žrtava, molimo za ozlijeđene i ranjene, vjerujući da će nam se ruka Božja svima smilovati.”

Na vijest o nesreći javio se i egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi koji je kazao da su mobilizirane sve državne službe kako bi se pomoglo unesrećenima.

*Članak je naknadno ispravljen i nadopunjen novim informacijama