Petr Jašek češki je humanitarni radnik i misionar koji je otišao u Sudan pomagati potrebnima, osobito kršćanima progonjenima zbog vjere. Nedugo nakon toga je i sam postao progonjen. Već godinu dana je utamničen pod optužbom za špijunažu i rušenje sudanskog režima. Suđenje je već nekoliko puta odgođeno, a novo je zakazano za 14. studenoga.

Molimo vas potpišite ovu hitnu peticiju za oslobođenje Petra Jašeka.

U studenom 2015. Petr Jašek saznao je za tešku sudbinu studenta Ali Omera koji je trpio od posljedica teških opeklina zadobivenih 2013. Početkom prosinca Jašek je otišao u Sudan kako bi mu financijski pomogao u liječenju, a za vrijeme svog boravka u Sudanu pomagao je i drugim potrebnima.

Upravo prije nego je planirao krenuti kući 10. prosinca 2015. uhitili su ga pripadnici sudanske tajne službe u Khartoumu. Tjednima nitko o njemu nije čuo niti riječ. Njegova obitelj nije znala je li još živ. Petr je optužen za špijunažu i rušenje Republike…

Proces je montiran a optužba napisana tako da zastraši sve kritičare sudanskog režima. Jašek je prvi Europljanin koji se u Sudanu suočava s optužbama koje prema sudanskim zakonima znače smrt.

Češka vlada tražila je Jašekovo izručenje, nažalost bezuspješno. Prije mjesec dana EU je uputila zahtjev za trenutnim puštanjem njihova građanina. Ova peticija je adresirana na visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, sudanskog veleposlanika i druge diplomate. Jašekova obrana tvrdi da tužitelji nemaju nikakve dokaze protiv njega, ali nisu uvjereni da će imati pošteno suđenje. Sudan je zemlja kojom vlada ratni kriminal… Predsjednik Omar al Bashir optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Osim toga sudanska vlada utemeljena je na šerijatskom zakonu. Činjenica da je Petr Jašek kršćanin samo pogoršava situaciju.

Ali nisu sve nade izgubljene! Prije dvije godine, zahvaljujući mnogima od vas, Merriam Ibrahim (sudanska kršćanka osuđena na smrt) je oslobođena. Politički napori podržani građanskim aktivizmom osigurali su njeno oslobođenje.

Zato tražimo od Vas da nam se pridružite i tražite puštanje Petra Jašeka i drugih kršćana iz sudanskog zatvora!

PETICIJU POTPIŠITE OVDJE.

Citizen Go | Bitno.net