Trodnevni posljednji ispraćaj kardinala Jozefa Glempa, primasa Poljske u mirovini, započeo je u subotu u Varšavi, a završit će u ponedjeljak pokopom u varšavskoj arhikatedralnoj bazilici i misom koju će predvoditi nadbiskup krakovski Stansilaw Dziwis, a homiliju će održati primas poljske Jozef Kowalczyk.

Glemp, koji je preminuo prošle srijede u 83. godini, bio je primasom Poljske od 1981. do 2009. Rođen 1929 . u Inowroclawiu, za svećenika je zaređen 1956. Studirao je filozofiju i teologiju na sveučilištima u Poznanu i Gnieznu, a kasnije na Lateranskom sveučilištu u Rimu. Primasom Poljske postao je 1981. u nemirna vremena borbe pokreta Solidarnost protiv komunističkog režima. Na stolici primasa, dakle predsjednika Poljske biskupske konferencije, zamijenio je Stefana Wyszynskog, „primasa tisućljeća“ kako su ga u Poljskoj zvali jer je postao simbolom otpora komunističkoj represiji.

Glemp je primasom bio i u vrijeme kada je u u prosincu 1981. uvedeno izvanredno stanje u Poljskoj. Njegove tadašnje propovijedi u kojima je upozoravao na opasnost od  građanskog rata, ali i potrebu za borbom protiv društvenih nepravdi, bile su, tvrde mnogi, čimbenik stabiliziranja situacije i izbjegavanja većeg krvoprolića. U vrijeme vojnog udara mnogi su ga kritizirali jer su očekivali od njega žešću reakciju na uvođenje izvanrednog stanja, ali danas se analitičari slažu kako su njegovi istupi bili mudri i potrebni za to vrijeme. Na stolici primasa bio je i tijekom uvođenja demokracije, a dužnost je obavljao do 2009.

„Uvijek su ga vodili dobro Crkve i čovjeka, a ne vlastita karijera“, rekao je u subotu nad njegovim lijesom izloženim u crkvi na Krakowskom Przedmiesciu u Varšavi metropolit varšavski  kardinal Kazimierz Nycz.

G. A. | Bitno.net