Uloga i poslanje istočnih katoličkih Crkvi u ekumenizmu, stanje kršćana na Bliskom istoku te izazovi Ukrajinske grkokatoličke Crkve prilikom 25. godišnjice njezine legalizacije, neke su od tema poruke, koju su na kraju svojega godišnjeg susreta, usvojili biskupi istočnih katoličkih Crkvi.

grkokatolici

Foto: www.ccee.eu

Godišnji susret istočnih katoličkih biskupa održan je, na poziv Sviatoslava Shevchuka, primasa ukrajinskih grkokatolika, u Lavovu, u Ukrajini, prigodom 25. godišnjice ozakonjenja grkokatoličke Crkve u toj zemlji. Na kraju susreta, 26. listopada, biskupi su usvojili poruku u kojoj promišljaju o temama važnim za istočne Crkve.

S obzirom na ulogu istočnih katoličkih Crkvi i njihov doprinos ekumenizmu, biskupi potvrđuju pravo i dužnost naviještanja Evanđelja onima koji ga još ne poznaju; izražavaju bratsku želju da pravoslavne Crkve izvršavaju svoje poslanje u ljubavi i istini te prepoznaju među pravoslavcima istu želju skrbiti za vjerne po čitavome svijetu – bez antagonizma i s punim poštovanjem za slobodu vjeroispovijesti.

Nadalje, biskupi potvrđuju kako su podjele jedne Kristove Crkve anomalija, koja se ne može držati normalnim stanjem stvari za život i poslanje Crkve. Također, biskupi dijele brige pravoslavnih Crkava oko sekularizacije i de-kristijanizacije Europe. Poziv na jedinstvo Kristove Crkve nužan je i od prvotnoga značaja, ističu u poruci istočni katolički biskupi.

S obzirom na stanje kršćana i drugih vjerskih i etničkih manjina na Bliskome istoku, biskupi izražavaju podršku i solidarnost s mjesnim pastirima i vjernicima, te podsjećaju kako mir i pomirenje neće doći bez jasne i odlučne intervencije međunarodne zajednice i snažnog ulaganja u obrazovanje kako bi se stvorila nova generacija sklona dijalogu.

Na temu 25. godišnjice ozakonjivanja Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, ističe se kako je njezino oživljavanje događaj Božanske providnosti, koja nuka na obnovljeno misionarsko naviještanje Evanđelja te obnovljeno predanje, osobito u vidu novih pastoralnih izazova zbog stanja u zemlji. Ukrajinskom narodu se obećava molitvena blizina i solidarnost u aktualnom vojnom sukobu i vanjskoj agresiji koja uzrokuje toliko patnje, napose među civilima. Biskupi pozivaju sve da bez odgađanja pođu putem mira i pomirenja.

RV | Bitno.net