Godišnji susret istočnih katoličkih biskupa održan je, na poziv Sviatoslava Shevchuka, primasa ukrajinskih grkokatolika, u Lavovu, u Ukrajini, prigodom 25. godišnjice ozakonjenja grkokatoličke Crkve u toj zemlji. Na kraju susreta, 26. listopada, biskupi su usvojili poruku u kojoj promišljaju o temama važnim za istočne Crkve.

S obzirom na ulogu istočnih katoličkih Crkvi i njihov doprinos ekumenizmu, biskupi potvrđuju pravo i dužnost naviještanja Evanđelja onima koji ga još ne poznaju; izražavaju bratsku želju da pravoslavne Crkve izvršavaju svoje poslanje u ljubavi i istini te prepoznaju među pravoslavcima istu želju skrbiti za vjerne po čitavome svijetu – bez antagonizma i s punim poštovanjem za slobodu vjeroispovijesti.

Nadalje, biskupi potvrđuju kako su podjele jedne Kristove Crkve anomalija, koja se ne može držati normalnim stanjem stvari za život i poslanje Crkve. Također, biskupi dijele brige pravoslavnih Crkava oko sekularizacije i de-kristijanizacije Europe. Poziv na jedinstvo Kristove Crkve nužan je i od prvotnoga značaja, ističu u poruci istočni katolički biskupi.

S obzirom na stanje kršćana i drugih vjerskih i etničkih manjina na Bliskome istoku, biskupi izražavaju podršku i solidarnost s mjesnim pastirima i vjernicima, te podsjećaju kako mir i pomirenje neće doći bez jasne i odlučne intervencije međunarodne zajednice i snažnog ulaganja u obrazovanje kako bi se stvorila nova generacija sklona dijalogu.

Na temu 25. godišnjice ozakonjivanja Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, ističe se kako je njezino oživljavanje događaj Božanske providnosti, koja nuka na obnovljeno misionarsko naviještanje Evanđelja te obnovljeno predanje, osobito u vidu novih pastoralnih izazova zbog stanja u zemlji. Ukrajinskom narodu se obećava molitvena blizina i solidarnost u aktualnom vojnom sukobu i vanjskoj agresiji koja uzrokuje toliko patnje, napose među civilima. Biskupi pozivaju sve da bez odgađanja pođu putem mira i pomirenja.

RV | Bitno.net